Ο κ. Αναστασόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα γίνει πόλος έλξης σημαντικών σοβαρών επενδύσεων και από μακροπρόθεσμους επενδυτές στα μέσα του 2016.
Όπως τόνισε βασιζόμενος σε εκτιμήσεις από στελεχών του State Department και μελών μεγάλων λόμπι οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ και θεσμικοί επενδυτές «περιμένουν το σήμα από την κυβέρνηση της Ελλάδας για να δραστηριοποιηθούν εντονότερα», επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο για τους αμερικάνους επενδυτές είναι να ληφθούν «αντίμετρα» στο υφεσιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται λόγω των δημοσιονομικών υποχρεώσεων του μνημονίου.
Σχολιάζοντας όμως τις φορολογικές εξελίξεις δεν παρέλειψε να αναφερει οτι αρκετές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την έδρα ή και τις εγκαταστάσεις στους σε γειτονικές χώρες όπως την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Κυρία αιτία για την τάση εξόδου το οτι η Microsoft αποφάσισε πρόσφατα να μην υλοποιήσει τελικά την επένδυση για τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου υποστήριξης όπως είχε σχεδιάσει, αλλά λόγω του επενδυτικού ρίσκου να μεταφέρει το project στη Ρουμανία.
Προϋπόθεση για την ανάσχεση τέτοιων κινήσεων όπως έφερε ο κ. Αναστασόπουλος είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την απλοποίηση του επενδυτικού περιβάλλοντος ( απλοποίηση φορολογικού συστήματος, απονομή δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητα δημόσιας διοίκησης και διαφάνεια στους διαγωνισμούς) όσο και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Εκεί όμως παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον ειναι στα distress funds. Αυτά ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ή ολόκληρες επιχειρήσεις, αναζητώντας ευκαιρίες στον ενεργειακό κλάδο (μεταφορά αερίου), τον τουρισμό και τα real estate.
Δεν ειναι τυχαίο όπως ειπε ότι αρκετά αμερικανικά χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν θέσεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο προτίθενται να επενδύσουν νέα κεφάλαια κατά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση εφόσον τα χρήματα που θα ζητηθούν είναι «διαχειρίσιμα» από τους ιδιώτες.
Παράλληλα αυτή την περίοδο γίνονται συζητήσεις μεταξύ τριών επιχειρηματικών ομίλων των ΗΠΑ με την ελληνική κυβέρνηση και επενδυτές, για την δημιουργία τερματικού σταθμού και εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ ισχυρό ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί από πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ κατά τον επόμενο γύρο παραχώρησης των θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη, αλλά και για τη δημιουργία logistics centers στα μεγάλα λιμάνια της χώρας όπου ο ανταγωνισμός με τους Κινέζους και τους Ρώσους είναι έντονος.
Στο πλαίσιο αυτο ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry που προγραμματίζεται πιθανόν προς το τέλος Νοεμβρίου.
«Αναμένουμε ότι η επίσκεψη θα είναι πολύ σημαντική όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο», εκτίμησε ο Σ. Αναστασόπουλος, τονίζοντας πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα απευθυνθεί τόσο στους Έλληνες όσο και στους αμερικάνους επιχειρηματίες.
Γ. Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr