Aλλο ένα καλό τρίμηνο προστέθηκε σε μια αναπάντεχα ισχυρή χρήση, αφού ο δυνατός ρυθμός του εξαμήνου διατηρήθηκε και στο εξάμηνο, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.
Με κινητήριο μοχλό τις τράπεζες, τον ΟΤΕ, τις εταιρίες επεξεργασίας μετάλλου, τον κλάδο τυχερών παιχνιδιών και τις κυριότερες εξαγωγικές εταιρίες να αυξάνουν σημαντικά τις επιδόσεις τους το εννέαμηνο κάλυψε πλήρως την επίδοση ολόκληρης της περυσινής χρονιάς.Ετσι, από εδώ και πέρα ο χρόνος μετράει αθροιστικά στην συνολική εμφάνιση των εταιρικών κερδών και δεδομένου του ότι η ανάπτυξη όπως εμφανίζεται μέσα από τους Εθνικούς λογαριασμούς (ΑΕΠ +4,30%) αλλά και από την εδραίωση πολλών επιχειρήσεων σε νέες αγορές, δύσκολα η τελική επίδοση θα αλλάξει σαν συνολικός ρυθμός αύξησης κερδών.
Η αναλογία «τρία προς τέσσερα» στη σχέση κερδοφόρων ζημιογόνων διατηρήθηκε και στο εννεάμηνο και δεν έλειψαν ποσοστιαίες και απόλυτες αποκλίσεις που δημιουργούν εντυπώσεις (θετικές και αρνητικές) συνιστώντας μια ιδιαιτερότητα σε ότι αφορά την ψαλίδα των επιχειρηματικών επιδόσεων της Ελληνικής αγοράς. Η δραστηριότητα παρουσίασε διψήφια «άνθηση» (+19%) και ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί πλέον το 39% των συνολικών κερδών των εισηγμένων εταιριών.
Ουσιαστικά από την παλιά κατάταξη των κλάδων μόνο τρεις παρουσιάζουν κάποια αξιοσημείωτη κάμψη δραστηριότητας η οποία οφείλεται και σε συγκυριακούς λόγους. Με εξαίρεση την μεσαία κεφαλαιοποίηση το λειτουργικό περιθώριο κέρδους παρουσίασε σημαντική βελτίωση κατά 107 μονάδες βάσης ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε περαιτέρω λόγω (και) της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Από την άλλη πλευρά παρατηρήθηκε και πάλι στενότητα στις συνθήκες ρευστότητας αφού οι υποχρεώσεις των εισηγμένων αυξήθηκαν κατά 6% με τις μικρότερες επιχειρήσεις να εμφανίζουν πιο έντονα προβλήματα χρηματοδότησης ή είσπραξης των απαιτήσεων τους. Ωστόσο η αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 27% δείχνει ικανή να υποστηρίξει το μέγεθος του δανεισμού καθώς το κόστος παραμένει σχετικά διαχειρίσιμο.
Το συνολικό αποτέλεσμα είναι πάνω από τις εκτιμήσεις μας και οφείλεται στην ισχυρότερη του αναμενομένου εικόνα του ΟΤΕ και του κλάδου μεταλλουργίας. Αντίθετα οι κατασκευές μετά από ένα μικρό διάλειμμα ανάκαμψης ξαναβρίσκονται υπό εξέταση λόγω της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους που σε πολλές περιπτώσεις είναι οριακά.
Τέλος επισημαίνεται η «επικίνδυνη» τροχιά αρκετών εταιριών που έχουν μπει για τα καλά στο «κόκκινο»σε επίπεδοδραστηριότητας, κερδών, καθαρής θέσης αλλά και λειτουργικών κερδών και ο οποίες εντοπίζονται κυρίως στον κλάδο κλωστουφαντουργίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr