Το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί εάν υπάρξει πρόβλημα με την προμήθεια ρωσικού αερίου, το οποίο αυτή τη στιγμή καλύπτει τα δύο τρίτα της εγχώριας ζήτησης.
Άρα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε περίπτωση που εκδηλωθούν προβλήματα στην ομαλή ροή αερίου από την Ρωσία μέσω Ουκρανίας, ιδιαίτερα στους μήνες της αιχμής της ζήτησης δηλαδή το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, θα απαιτηθεί η προμήθεια έξτρα ποσοτήτων, κάτι που θα κοστίσει περί τα 150 με 200 εκατ. δολάρια επιπλέον.
«Προετοιμαζόμαστε για μια μικρή κρίση, ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κρίση», ανέφερε στο πρακτορείο ο κ. Σπανούδης.
Η ΔΕΠΑ έχει σύμβαση προμήθειας αλγερινού LNG με τη Sonatrach για 500.000 μετρικούς τόνους που κατευθύνονται στη Ρεβυθούσα. Η ΔΕΠΑ αναζητά επιπλέον φορτία 125.000 κυβικών μέτρων το καθένα.
Στη συνέντευξή του ο κ. Σπανούδης έκανε αναφορά και στην πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης για τη διασφάλιση της ομαλής ροής αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ ανέφερε ότι η τελική επενδυτική απόφαση για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB που θα μεταφέρει 3-5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και μπορεί να είναι λειτουργικός από το 2017, θα ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr