"Η διαμόρφωση του νόμου- πλαισίου για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων σηματοδοτεί το πρώτο βήμα μιας σημαντικότατης μεταρρύθμισης, την οποία ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει με μεγάλες προσδοκίες", αναφέρει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωση του. Τονίζει παράλληλα την ανάγκη "όσοι πιστεύουμε ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα πλαίσιο λειτουργίας που να είναι φιλικό στις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, να υποστηρίξουμε την προσπάθεια της πολιτείας σε αυτό και σε όλα τα επόμενα βήματα της μεταρρύθμισης, με εποικοδομητικές προτάσεις και εμπλουτισμό των σχεδίων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπου χρειάζεται".
Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η γραφειοκρατία γύρω από τα δαιδαλώδη αδειοδοτικά καθεστώτα είναι το πρώτο από τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όπως έδειξαν οι έρευνες και οι μελέτες που έχουμε διενεργήσει και προξενεί αβεβαιότητα, υπερβολικές καθυστερήσεις, διοικητικό βάρος, κόστος, αδιαφάνεια και σημαντικότατες εστίες διαφθοράς. Θύματα, σύμφωνα με τους βιομήχανους, είναι μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, λειτουργούσες μονάδες και υποψήφιοι νέοι επιχειρηματίες, ξένοι και έλληνες επενδυτές.
"Η ανατροπή ενός πλαισίου αδειοδοτήσεων που γιγαντώθηκε στην διάρκεια πολλών δεκαετιών, ασφαλώς δεν είναι εύκολη υπόθεση", σημειώνει ο Σύνδεσμος. "Το φθινόπωρο του 2013 όταν ο κ. Χατζηδάκης δημοσιοποίησε τον Οδικό Χάρτη για την όλη προσπάθεια, φαινόταν ότι ο νόμος-πλαίσιο αποτελεί το πρώτο από πολλά βήματα. Έχουμε συνείδηση ότι τα επόμενα βήματα θα είναι και τα πλέον κοπιώδη και χρονοβόρα, γι αυτό ο ΣΕΒ έχει ήδη δεσμευτεί να προσφέρει όλες τις δυνάμεις του για να πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση", καταλήγει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, αναφέρει ότι το όλο πνεύμα, αλλά και οι πρόσφατες βελτιώσεις του τελικού κειμένου, απηχούν τις απαιτήσεις της σύγχρονης, πραγματικής οικονομίας και αποτελούν ουσιαστική ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στη χώρα, δεδομένου ότι η μείωση του κόστους και του χρόνου αδειοδοτικών διαδικασιών, με σύγχρονα εργαλεία, συνάδει με τους αδυσώπητους χρόνους των εξαγωγών, όπου κάθε ημέρα καθυστέρησης στερεί ανταγωνιστικότητα από τις ελληνικές επιχειρήσεις.
"Ειδικά, η επέκταση του πεδίο εφαρμογής της μεταρρύθμισης ώστε να περιλαμβάνει δυναμικά εξαγωγικούς κλάδους, όπως οι μεταφορές, οι εξορύξεις, η μεταποίηση τροφίμων, η πτηνοτροφία, οι υδατοκαλλιέργειες και η ενέργεια, ενισχύουν τις προϋποθέσεις επιτυχίας του νομοθετήματος", προσθέτει.
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, σχολίασε ότι "σε μια περίοδο, όπου ζητούμενο για τη χώρα είναι όσο ποτέ η προσέλκυση επενδύσεων, η ίδρυση επιχείρησης ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες είναι στη σωστή κατεύθυνση και μόνο". Σύμφωνα με τον ίδιο, ζητούμενο πλέον είναι η άμεση και ταχύτατη εφαρμογή της, καθώς και η σύσταση τέτοιων ελεγκτικών μηχανισμών, που να λειτουργούν απρόσκοπτα και να διασφαλίζουν τόσο το αδιάβλητο της διαδικασίας, όσο και την εξέλιξη των σύννομων επιχειρήσεων".
Την ικανοποίηση του εκφράζει κι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης για το νομοσχέδιο. Όπως είπε: "Η απλοποίηση της αδειοδότησης είναι μια απαραίτητη μεταρρύθμιση εάν πράγματι επιθυμούμε την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας της χώρας το συντομότερο δυνατό. Προς αποφυγή όμως βιαστικών συμπερασμάτων και παρερμηνειών απαιτείται η έγκαιρη έκδοση των αναγκαίων εφαρμοστικών διατάξεων".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr