Μιλώντας από το βήμα του 39ου φόρουμ του IATTO-Export Summit II, που διοργανώνει ο ΣΕΒΕ, ο ίδιος κάλεσε την ελληνική πολιτεία να αναλάβει δράση για τη διευκόλυνση των διαδικασιών επενδύσεων: ”η κρίση, τα μνημόνια, αλλά, πάνω απ’ όλα, το ζήτημα της επιβίωσης και της συνέχειας της πατρίδας μας θα πρέπει επιτέλους να κινητοποιήσουν τον κρατικό μηχανισμό προς την κατεύθυνση λήψης των προφανών αποφάσεων για την απλοποίηση του συνόλου των διαδικασιών που αφορούν τις επενδύσεις στην Ελλάδα”.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τροφίμων-ποτών, ο κ.Σαββάκης σημείωσε ότι κοινές επενδύσεις Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών στον τομέα αυτό και ιδίως στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, την ιχθυοπαραγωγή και το πολλαπλασιαστικό υλικό “μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τη μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και την παραγωγή ειδών πραγματικά υψηλής προστιθέμενης αξίας”.
Για τον τομέα των δομικών υλικών επισήμανε ότι “η περίσσεια παραγωγικής δυναμικότητας για τις επιχειρήσεις του είναι πολύ μεγάλη, αφού ο κλάδος έχει πληγεί όσο κανείς άλλος κλάδος της ιδιωτικής οικονομίας στη χώρα μας και η πτώση του κύκλου εργασιών του σε σχέση με τη δραστηριότητα του 2009, ξεπερνά το 80%”.
Στον κλάδο αυτό, συμπλήρωσε, μπορούμε να μιλάμε αρχικά για διεθνείς συνεργασίες και ακολούθως για επενδύσεις που θα έχουν στόχο την ανάπτυξη νέων προϊόντων για τις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. ”Το άριστο τεχνολογικό επίπεδο των επιχειρήσεών μας και η ύπαρξη παραγωγικών μονάδων, σε αρκετούς μάλιστα υποκλάδους, είναι δυο από τους παράγοντες που μπορούν να φέρουν και άλλες επενδύσεις, αλλά, αρχικά, σημαντικές διεθνείς συνεργασίες”, πρόσθεσε.
Όπως είπε, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι συνεπείς και αξιόπιστοι εταίροι, χάρη σε τρεις, κυρίως, παράγοντες: τη δραστηριοποίησή τους στις αγορές της δυτικής Ευρώπης επί δεκαετίες , τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τα μεγάλα δίκτυα διανομής του εξωτερικού και την 20ετή παρουσία τους -ως των κυριότερων ξένων επενδυτών- στις χώρες των Βαλκανίων.
Αναφερόμενος στο μειωμένο, σε σχέση με το παρελθόν, εργατικό κόστος, επισήμανε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις το αξιοποιούν για να παράγουν προϊόντα με τιμές ανταγωνιστικές σε σχέση με “δύσκολες” αγορές, όπως αυτές της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής.
«Πρόσω ολοταχώς» στις μεταρρυθμίσεις
Στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών, που έχουν προωθήσει κι εφαρμόσει τις περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις την τελευταία τριετία βρίσκεται η Ελλάδα, οι επιδόσεις της οποίας σε αυτό το πεδίο ξεπερνούν τις αντίστοιχες των χωρών της ευρωζώνης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της υπηρεσίας “Invest in Greece”, Αριστομένης (Αρης) Συγγρός.
Πρόσθεσε δε, ότι πολλές ακόμη μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, για την απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών. Η ταχεία προώθηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί έναν από τους δέκα λόγους για τους οποίους κάποιος αξίζει να επενδύσει σήμερα στην Ελλάδα, που παρουσίασε στο συνέδριο ο κ.Συγγρός.
Μεταξύ των υπολοίπων περιλαμβάνεται το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι -παρά την κρίση- μία από τις 40 πλουσιότερες χώρες παγκοσμίως (στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας, 2012) και μέλος ισχυρών ενώσεων και οργανισμών, όπως η Ευρωζώνη.
Παράλληλα, η γεωγραφική της θέση είναι στρατηγική και διαθέτει ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής στάθμης, ενώ οι νέοι νόμοι, που έχουν ψηφιστεί, διασφαλίζουν τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων (με κεφάλαια ίσα μέχρι και με το 55% του επενδεδυμένου κεφαλαίου, αλλά και με μείωση γραφειοκρατίας) και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων στρατηγικών επενδύσεων (fast track).
Ο κ.Συγγρός παρουσίασε τη λίστα των μεγάλων ξένων επενδυτών, που “πείστηκαν” το τελευταίο διάστημα να επενδύσουν στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η ελβετική Dufry (στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών), η αραβική ArabSat (στη Hellas Sat) και η Qatar Petroleum International (στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και οι αμερικανικές US Third Point (στην Energean Oil & Gas), Diamond Resorts int (στην Aegean Blue Holdings), Pain & Partners (στη Eurodrip) και NCH Capital (στην έκταση στην Κασσιόπη).
Το ανθρώπινο δυναμικό στηρίζει τις εξαγωγές
Κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Οργανισμών Εμπορικής Κατάρτισης (ΙΑΤΤΟ), Χάσε Κάρλσον (Hasse Karlsson), αναφέρθηκε στη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη της διεθνούς δραστηριότητας των επιχειρήσεων.
Όπως είπε, με την εφαρμογή της μεθοδολογίας του ΙΑΤΤΟ, οι συμμετέχουσες σλοβενικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους κατά 800.000 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο και οι εσθονικές κατά 1 εκατ. ευρώ.
«Για να βγουν οι ΜΜΕ έξω από τα σύνορα της χώρας τους χρειάζονται προσωπικό με δεξιότητες και προσόντα. Η έλλειψη τέτοιου προσωπικού είναι σε πολλές περιπτώσεις ένα από τα βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας», είπε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι περισσότερες ΜΜΕ της Ευρώπης εδρεύουν σήμερα στην περιφέρεια, ενώ τα πανεπιστήμια στις πόλεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αντιστοίχισης των αναγκών της αγοράς με τους αποφοίτους των ΑΕΙ, «τους οποίους πρέπει να προσελκύσουμε εκεί όπου βρίσκονται οι ΜΜΕ, αντί να τους αφήνουμε άνεργους στις πόλεις». Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη πιστοποίησης των προσόντων που αποκτά το προσωπικό των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ώστε αυτό να μπορεί να αποδείξει τις δεξιότητές του σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr