Ανησυχία υπάρχει για τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα που έχουν υποχωρήσει σε οριακά επίπεδα και οι προκαταβολές των 18 δις ευρώ από το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση στις 4 τράπεζες θεωρούνται κάτι παραπάνω από αναγκαίες για την ομαλή πορεία του τραπεζικού συστήματος μέχρι τις εκλογές.
Aπό την άλλη, οι συνεχόμενες ρευστοποιήσεις στην ελληνική αγορά δε γίνονται τόσο με κριτήριο τα θεμελιώδη της κάθε εταιρείας και κάθε τράπεζας, αλλά με βάση το ρίσκο χώρας που είναι υψηλό και ζυγίζοντας τη μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Μαζικές αγορές που θα άλλαζαν το momentum δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο αυτήν την περίοδο τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Από τεχνική άποψη το πιθανότερο σενάριο για τις επόμενες 3,5 εβδομάδες μέχρι τις εκλογές είναι μια παλινδρόμηση μεταξύ 520 και 550 μονάδων με δυνατότητα υποχώρησης μέχρι και τις 490 μονάδες αν σπάσουν οι 520 και με χαμηλούς τζίρους, σημειώνει η Merit ΑΧΕΠΕΥ σε ανάλυσή της.
Σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα πρόκειται να τοποθετηθούν στι τέσσερις μεγάλες τράπεζες τα 18 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, παίρνοντας τέλος η σεναριολογία και η ανησυχία ως προς την στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Εν μέσω πολιτικής αστάθειας και με την χώρα να βρίσκεται στη κυριολεξία με την πλάτη στον τοίχο οι τράπεζες καταρρέουν φτάνοντας σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων, κοντά στα 2 δισ. ευρώ για τις τέσσερις μεγάλες και με τις εκροές καταθέσεων από τις εκλογές και μετά να ξεπερνούν το 1 – 1,5 δισ. ευρώ.
Alpha Bank
Αναφορά στην επικείμενη εισροή των 18 δισ ευρώ έκανε και η Alpha Bank , επισημαίνοντας στο εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων ότι «δεν μπορεί να ξεκινήσει η ανάπτυξη με τις τράπεζες να διαθέτουν χρήματα που δεν έχουν στην αγορά. Μόνον η επανάκαμψη των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, που είναι συνάρτηση της αποκατάστασης εμπιστοσύνης μέσω διαφύλαξης ενός πλαισίου σταθερότητος στην λειτουργία της οικονομίας, είναι δυνατόν να οδηγήσει στην χορήγηση νέων δανείων στην αγορά. Τα λεφτά που δίδονται στις τράπεζες (τα 18 δισ.ευρώ) προέρχονται από την δανειακή σύμβαση που ορισμένοι θέλουν να επαναδιαπραγματευθούν ενώ ταυτόχρονα επιμένουν ότι, ακόμη και αν φύγουμε από το Μνημόνιο, λεφτά υπάρχουν για την ανάκαμψη της οικονομίας. Τα λεφτά αυτά, βεβαίως, είναι νέα κεφάλαια σε αναπλήρωση των κεφαλαίων που χάθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, του PSI plus. Δεν είναι ρευστότητα, όπως είναι οι καταθέσεις. Τα κεφάλαια μιας τραπέζης δεν μπορούν να γίνουν δάνεια (μακροπρόθεσμη τοποθέτηση που δεν είναι άμεσα απαιτητή). Πρέπει να είναι τοποθετημένα σε άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού υψηλής ποιότητας για να μπορούν να αντιμετωπισθούν δυσμενείς εξελίξεις».
Και συνεχίζει η Alpha, διευκρινίζοντας ότι τα 18 δισ. ευρώ είναι σε μορφή ομολόγων ΑΑΑ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητος. «Ναι, μεν, μπορούν να δοθούν ως ενέχυρο για να πάρουν φθηνότερη ρευστότητα οι τράπεζες από την ΕΚΤ, αλλά σε καμιά περίπτωση η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε δάνεια. Οι τράπεζες έχουν πρώτιστο καθήκον να προστατεύουν τις καταθέσεις και για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Και αυτό επιτυγχάνεται με τα 18 δισ. ευρώ σε κεφάλαια με τα οποία ενισχύονται. H επίκληση της κρατικοποίησης των τραπεζών ως αντίβαρο στην χορήγηση των 18 δις ευρώ, δεν πρόκειται να δημιουργήσει από μόνη της ρευστότητα. Οι αρχές της πολιτικής οικονομίας δεν αλλάζουν είτε οι τράπεζες είναι ιδιωτικές είτε είναι κρατικές» καταλήγουν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας.
Aποτελέσματα
Στο μεταξύ, στις 31 Μαϊου, θα ανακοινώσουν εξ αναβολής μάλιστα τα αποτελέσματα για τη χρήση 2011 η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όταν οι υπόλοιπες τράπεζες το έκαναν στις 20 Απριλίου ( με μετάθεση και αυτές της ημερομηνίας 31/3/2012). Η καθυστέρηση στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων οφείλεται , στον κρατικό χαρακτήρα των δύο τραπεζών και της αδυναμίας κεφαλαιακής τους κάλυψης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στο τρίμηνο, θα φανούν οι καθαρές ζημιές της κρίσης και των απόνερων, όπως αποτυπώνται στη μειωμένη χορήγηση δανείων, στις εκροές καταθέσεων, στα πολύ χαμηλά έσοδα από τόκους και προμήθειες....δεν θα έχουν όμως την επιβάρυνση των ζημιών από το PSI, από τη Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων (κούρεμα), τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφεί ιστορικό ρεκόρ ζημιών τη χρήση 2011.
Την ίδια στιγμή, σε μία εβδομάδα, θα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα α' τριμήνου των ελληνικών τραπεζών για το τρέχον έτος. Ηδη, την Τετάρτη 30 Μαϊου ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, με συνακόλουθες τηλεδιασκέψεις με θεσμικούς ενώ στις 31 Μαϊου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της η Alpha Bank (για την ακρίβεια στις 17.20 μμ) και ένα εικοσάλεπτο αργότερα, στις 17.40 θα ενημερωθούν οι αναλυτές και οι θεσμικοί επενδυτές μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης. Επίσης, στις 31 Μαρτίου, ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου η Eurobank.
Επίσης, η Cyprus Popular Bank Public (η μέχρι πρότινος Marfin Λαϊκή Τράπεζα) θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο την Τρίτη 29 Μαΐου τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου .
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr