Το τραπεζικό, αλλά και το πολιτικό, τοπίο στην Ελλάδα κόβει κάθε όρεξη στο ΧΑ, με τους επενδυτές να προχωρούν άμεσα και γρήγορα σε ρευστοποιήσεις φοβούμενοι ότι η επόμενη μέρα των τραπεζικών αποτελεσμάτων και των εκλογών θα βρει την αγορά χτυπημένη σφόδρα.
Ότι κέρδη αποκόμμισε στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου ο γενικός δείκτης, έχουν σταδιακά εξανεμιστεί, ενώ σήμερα ήταν η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τον ΓΔ να κλείνει στις 734 μονάδες και στο -2,37%. Ο τζίρος στα 41,6 εκατ. ευρώ, με τα περίπου 17 εκατ. να πραγματοποιούνται την τελευταία μιάμιση ώρα.
Η προσοχή της αγοράς αφενός είναι στραμμένη στις τράπεζες και στις προσπάθειες που καταβάλουν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και αφετέρου στην πολιτική σκηνή αφού ο προεκλογικός αγώνας δείχνει να έχει φουντώσει πριν καν προκηρυχθούν οι εκλογές, με αποτέλεσμα το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου να πηγαίνει πίσω.
Με εξαίρεση την Marfin Popular, η οποία έκλεισε στο +2,15% και την ΦΦΓΚΡΠ που έκλεισε στα 7,89 ευρώ και στο +1,28%, η εικόνα του 20αρη ήταν απογοητευτική. Ο δείκτης των 20 μεγαλύτερων τίτλων του ΧΑ έκλεισε με απώλειες 2,66% στις 284,76 μονάδες ενώ από την αρχή του μήνα χάνει 6,70%, με τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
Αρνητικοί πρωταγωνιστές η ΔΕΗ και η Alpha Bank, οι οποίες αμφότερες σημείωσαν απώλειες 8,56% και 9,25%. Πτώση 3,53% για τη Βιοχάλκο, 8,28% για τη Eurobank, 4,13% η Πειραιώς και 4,33% για την Εθνική. Κάτω από τα όρια των 3 ευρώ ο ΟΤΕ ο οποίος έκλεισε με απώλειες 3,55% και στο -2,46% στα 7,14 ευρώ ο ΟΠΑΠ. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, αποτέλεσμα της δυσπιστίας που υπάρχει εκ μέρους των ξένων για τη χώρα μας και αν θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση.
Το κλίμα σήμερα επιδείνωσε και η επίσημη εκτίμηση του επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor's, Moritz Kraemer, ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί και νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, η οποία πιθανόν να περιλαμβάνει τα δάνεια προς τους εταίρους της. Ήταν μία εκτίμηση που ψέλιζαν εδώ και καιρό οι αναλυτές, αλλά λίγοι την εξέφραζαν με παρρησία. "Πιθανόν στο δρόμο της Ελλάδας, δεν προβλέπω πότε ακριβώς, να βρίσκεται και νέα αναδιάρθρωση χρέους και πιο συγκεκριμένα αυτού που βρίσκεται στα χέρια του δημοσίου τομέα." είπε ο Kraemer σε συνέδριο στο Λονδίνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr