Ανεξάρτητα από το τι θα φέρει το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και τι ισολογισμούς θα παρουσιάσουν οι εισηγμένες, το παρελθόν είναι αρκετό στη σύγκριση των αποτιμήσεων. Όσοι δραστηριοποιούνται στο ΧΑ, γνωρίζουν πως φέτος δεν «κυνηγάνε» εταιρείες με growth, μονοψήφιο p/e, ή αυτές που θα τα πάνε εξαιρετικά.
Κυνηγούν εκείνες τις μετοχές που αποτελούν τα ασφαλή καταφύγια. Αυτές που και μετά την κρίση θα υπάρχουν και κυρίως αυτές που μετά την κρίση θα πρωταγωνιστήσουν. Όμως το μέγεθος της κρίσης έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Έχει δημιουργήσει μεγάλες στρεβλώσεις, αφού η φυγή των επενδυτών από τις μετοχές δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα για όλες.
Επίσης δεν ακολούθησαν όλοι οι εισηγμένοι επιχειρηματίες την ίδια τακτική στο ταμπλό. Το μεγάλο free float- ή και το μικρό κάποιες φορές - και η αδιαφορία κάποιων επιχειρηματιών οδήγησε σε μεγάλες στρεβλώσεις. Με απλά λόγια δημιούργησε την εικόνα πως η εταιρεία αξίζει πολύ λίγα. Υπάρχουν εταιρείες που το ταμπλό τις αποτιμά όσο ένα μόλις μέρος της δραστηριότητάς τους. Την ίδια ώρα υπάρχουν εταιρείες που διαπραγματεύονται με εξαιρετικά υψηλούς πολλαπλασιαστές κερδών ή η σχέση p/bv είναι εξαιρετικά υψηλή.Υπάρχουν όμως και κάποιες εταιρείες που αποτιμούνται όσο πέντε και έξι πολύ καλές και φθηνές εταιρείες μαζί.
Θα υποστηρίξουμε τα όσα αναφέρουμε παραπάνω με μερικά παραδείγματα. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό της Vell Group.
Η εταιρεία αποτιμάται στο ταμπλό στα 50 εκατ. ευρώ ενώ έχει προχωρήσει σε έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Σημειώστε πως η εταιρεία είχε υποχρεώσεις 25,2 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 14,34 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. Επίσης το EBITDA ήταν αρνητικό. Τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρήσεων δεν δείχνουν ούτε ανάπτυξη, ούτε δίνουν ελκυστικούς πολλαπλασιαστές. Επιπλέον χάνεται η συνεργασία με τη De’ Longhi που δημιούργησε το 29,6% των πωλήσεων του ομίλου το 2008 και στο 19,15% του εννεαμήνου 2009. Όμως το επιτόκιο του ομολογιακού είναι euribor συν 1%!! Εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο προσφέρεται προς τους υποψήφιους επενδυτές. Σήμερα δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν εταιρείες που δανείζονται τόσο ευνοϊκά από τις τράπεζες. Ο λόγος μετατροπής των ομολογιών είναι στα 0,39 ευρώ με την τιμή της μετοχής να είναι στα 0,59 ευρώ.
Στην αποτίμηση των 50 εκατ. ευρώ μπορεί κάποιος σήμερα από το ταμπλό να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών των παρακάτω εταιρειών: Rilken, Profile, Moda Bagno, ΚΡΕΚΑ, ΕΚΤΕΡ και ΜΙΝΕΡΒΑ.
Σημειώνεται πως η EKTEΡ αποτιμάται στα 9 εκατ. ευρώ έχει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 10,37 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το εννεάμηνο. Έχει σχέση ξένα/ίδια 0,60x και P/BV 0,33 φορές. Διαπραγματεύεται κάτω από 10 φορές τα κέρδη εννεαμήνου.
Για τη Moda Bagno σημειώνεται πως στο εννεάμηνο είχε καθαρά κέρδη 2,17 εκατ. ευρώ. Έχει επίσης ιδιοχρησιμοποιούμενα ενσώματα πάγια στοιχεία αξίας 32,1 εκατ. ευρώ. Η σχέση ξένα/ίδια είναι στη μία φορά και o δείκτης p/bv στις 0,32 φορές.
Ένα ακόμα παράδειγμα αποτελεί η Unibios που αποτιμάται στα 16,5 εκατ. ευρώ.
Μπορεί να μην χρωστάει πολλά και ο δείκτης p/bv να είναι στη μία φορά, όμως το παρελθόν δείχνει πως δεν είχε σπουδαία αποτελέσματα που να δικαιολογούν ακόμα και την τρέχουσα αποτίμηση. Με την αποτίμηση της Unibios θα «αγόραζε» κάποιος μαζί τις Λανακάμ, Παΐρης, Ιντεάλ και Κλωστήρια Ναυπάκτου.
Με τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας η Κλωστήρια Ναυπάκτου αποτιμάται στα 3,7 εκατ. ευρώ. Χρωστάει 3,98 εκατ. ευρώ και έχει στο ταμείο της 7,8 εκατ. ευρώ. Η καθαρή της θέση είναι στα 18,31 εκατ. ευρώ.
Τελευταίο παράδειγμα η Creta Farm, η οποία εσχάτως έχει δει τα μερίδιά της να μειώνονται προς όφελος της Υφαντής λόγω Gummy Bear. Στο ταμπλό αποτιμάται στα 174 εκατ. ευρώ. Διαχρονικά τσιμπημένη η αποτίμηση της μετοχής καθώς δεν έχει αποτιμηθεί ποτέ με ελκυστικό p/e. Η καθαρή της θέση είναι στα 68,82 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 117,56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων βραχυπρόθεσμες δανειακές είναι 55,66 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο είχε καθαρά κέρδη 2,73 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό για να φτάσουμε την αποτίμηση της ΚΡΕΤΑ πρέπει να αθροίσουμε Καράτζη, Ελληνικά Καλώδια, Nexans, Κλουκίνα-Λάππα, Kleemann και Βαλκάν.
Η Kleemann παίζει εδώ και χρόνια με μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών. Πρόκειται για μία εταιρεία leader στο χώρο της, εξαγωγική, νοικοκυρεμένη και με εξαιρετική διοίκηση.
Από την άλλη η Κλουκίνας-Λάππας έχει μεγάλη περιουσία που θα μπορούσε μέσω αυτής να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις και να κάνει μία πολύ γενναιόδωρη επιστροφή κεφαλαίου. Αυτά χωρίς να πειραχθεί τίποτα από τις δραστηριότητές της. Να διατηρήσει δηλαδή ανέπαφη και την εμπορική δραστηριότητα (Mothercare) και την κατασκευαστική. Η εμπορική βέβαια λόγω της κρίσης, πιστεύουμε ότι θα επηρεαστεί.
Γ. Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr