Οι κοινές μετοχές αντιστοιχούν στο 78% των κεφαλαίων ή 222 δις ευρώ και οι εκδόσεις με υβριδικούς τίτλους που ανήλθαν στα 47 δις ευρώ αντιστοιχούν στο 16,5% των συνολικών κεφαλαίων που έχουν αντληθεί στην Ευρώπη. Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Goldman Sachs επί συνόλου 285 δις ευρώ που ήταν οι πάσης φύσεως κεφαλαιακές ενισχύσεις τα 114 δις ευρώ προήλθαν μέσω ιδιωτών δηλαδή με κλασικές αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές και τα 170 δις προήλθαναπό τις κρατικές ενισχύσεις.
Τα περισσότερα κεφάλαια στην Ευρώπη έχουν αντλήσει οι τράπεζες στην Μ Βρετανία κατά 140 δις ευρώ ακολουθούν οι τράπεζες των κάτω χωρών στα 52 δις ευρώ , οι γαλλικές 32 δις ευρώ οι ελβετικές 30 δις ευρώ οι γερμανικές 10 δις ευρώ οι ισπανικές 7 δις ευρώ οι Ελληνικές 5,5 δις ευρώ και οι ιταλικές 4 δις ευρώ.
Είναι προφανές ότι τα κεφάλαια αυτά ήρθαν να τονώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και να τις θωρακίσουν από την κρίση. Όμως είναι προφανές ότι περίπου 170 δις ευρώ σε κεφάλαια θα πρέπει να επιστραφούν στο δημόσιο από τις ευρωπαϊκές τράπεζες περίπου 4 δις από τις ελληνικές , 86 δις από τις βρετανικές , από τις τράπεζες των κάτω χωρών 50 δις ευρώ, τις γαλλικές 15 δις ευρώ, τις γερμανικές 8 δις ευρώ.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr