Ιδού και τα στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: Στην Αγία Βαρβάρα, η τιμή ανά τετραγωνικό έχει υποχωρήσεις (κατά μέσο όρο) στα 1475 ευρώ, υποχωρώντας σε ποσοστό 18,88%. Είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης που εντοπίστηκε σε ολόκληρη την Αττική. Ποιες περιοχές βρίσκονται στις υπόλοιπες θέσεις; Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ακολουθούν, «πλούσια» περιοχή στα limit down της οικοδομής δεν υπάρχει:
-Στην 2η θέση βρίσκεται ο Κεραμεικός με 1483 ευρώ ανά τετραγωνικό και πτώση 16,48%
-Σχινιάς και Βοτανικός έχουν υποστεί μείωση στην μέση τιμή ανά τετραγωνικό της τάξεως του 14-15%
-Στο 12-13% κυμαίνεται η απώλεια στο Αιγάλεω, στον ’γιο Ελευθέριο, στο Λαύριο και στην Νέα Χαλκηδόνα.
-Στην περιοχή της Πλατείας Αμερικής επιβαρημένη περιοχή με πολλά παλαιά ακίνητα- η μέση τιμή ανά τετραγωνικό έχει πλησιάσει πλέον στα 1000 ευρώ ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον ’γιο Παντελεήμονα.
Γιατί να την πληρώνουν τα φθηνά; Μια πιθανή εξήγηση, κρύβεται στους όρους χορήγησης των στεγαστικών δανείων. Οι τράπεζες έχουν σφίξει τα λουριά. Όχι όμως για όλους. Όσοι θέλουν να πάρουν δάνειο το οποίο αντιστοιχεί στο 40-50% της αξίας του ακινήτου δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Βέβαια, στις φτωχότερες περιοχές του λεκανοπεδίου, δεν υπάρχουν αγοραστές πρόθυμοι να διαθέσουν μεγάλα ποσά σε μετρητά. Κατά κανόνα, στις φθηνότερες περιοχές, τα ακίνητα αγοράζονταν εξ ολοκλήρου με δάνεια. Από την στιγμή που τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει, είναι λογικό και αναμενόμενο να υποχωρεί η ζήτηση και μαζί με αυτήν και οι τιμές των ακινήτων.
Αναρωτιέται κανείς τι γίνεται στις ακριβές περιοχές; Τα στοιχεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου, δείχνουν άνοδο τόσο στο Ψυχικό και την Βουλιαγμένη όσο και την Κηφισιά. Περιορισμένα τα ποσοστά της τάξεως του 5-6%, ωστόσο το πρόσημο είναι θετικό.
Θάνος Τσίρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr