Τα "όπλα" του Αι Στράτη έναντι των άλλων, χάρη στα οποία και κέρδισε τη μάχη, ήταν αφενός η πολύ μικρή του έκταση (μόλις 42 τετραγωνικά χιλιόμετρα) - που σημαίνει ότι το κόστος των επενδύσεων και επομένως ο χρόνος υλοποίησης τους θα είναι μικρός - και αφετέρου ότι παλαιότερα η Κοινότητα του νησιού, μαζί με τη Νομαρχία Λέσβου, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχαν προχωρήσει σε τεχνοοικονομική μελέτη για να αντιγράψουν το πετυχημένο δανέζικο μοντέλο του νησιού "Samso", το οποίο καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες του από ΑΠΕ. Το γεγονός αυτό, ότι είχε γίνει δηλαδή παλαιότερα μια σχετική προεργασία,"μέτρησε" επίσης στα θετικά του Αι Στράτη, έναντι των "ανταγωνιστών" του.
Σήμερα, μια παλαιά πετρελαϊκή μονάδα της ΔΕΗ καλύπτει τις ανάγκες του Αι Στράτη σε ρεύμα -κοντά στο 1 MW - ενώ με ενέργειες της κοινοτικής αρχής εγκαταστάθηκε προ ενός έτους μια μικρή ανεμογεννήτρια ισχύος 25 κιλοβάτ, γεγονός που στην πράξη λίγο συμβάλει στην απεξάρτησή του νησιού από το ρυπογόνο πετρέλαιο.
Στην "εξορία" το πετρέλαιο το 2010
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει μόνο στα 3 εκατ. ευρώ, και ότι θα αφορά μόνο τεχνολογίες ανεμογεννητριών και φωτοβολταικών. Την περίοδο αυτή εκπονείται η οριστική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με στόχο μετά το καλοκαίρι να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί, και μέχρι το τέλος του 2010 να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ώστε το νησί να στείλει στην... "εξορία" δια παντός το πετρέλαιο. Με την αποπεράτωση των έργων, οι ιθύνοντες φιλοδοξούν ο Αι Στράτης να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών απ' όλο τον κόσμο, καθώς θα είναι το μοναδικό νησί διεθνώς - και μάλιστα μη διασυνδεδεμένο με το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο- που θα καλύπτει κατά 100% τις ενεργειακές του ανάγκες από τον ήλιο και τον άνεμο.
Ανάλογες πρωτοβουλίες έλαβαν στο παρελθόν και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία με το νησί Πέλβορμ (75% αιολική και ηλιακή) η Iρλανδία με το νησί Pάθλιν (75% αιολική) αλλά και η Γαλλία με το Pεΐνιόν (55% νερά και βιομάζα). Βέβαια το πιο γνωστό "πράσινο"νησί παγκοσμίως είναι το Samso της πρωτοπόρου στα ΑΠΕ Δανίας, όπου 4.400 κάτοικοι καλύπτουν τις ανάγκες τους μόνο από αιολικά πάρκα, ηλιακή ενέργεια και βιομάζα, ενώ στόχος σύντομα είναι να κινούν τα αυτοκίνητά τους αποκλειστικά με βιοκαύσιμα.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr