Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις που στέλνουν ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα. Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Μηχανικής, Μελίνα Εμφιετζόγλου, η ζήτηση στον κλάδο του real estate είναι πεσμένη, αλλά η εταιρεία συνεχίζει κανονικά τις επενδύσεις της. Όπως σημειώνει δεν φοβάται για τις επενδύσεις στη Ρωσία, καθώς η χώρα έχει υποδομές. Τονίζει όμως με έμφαση πως η καταστροφολογία είναι αρνητική και σημειώνει τις μεγάλες ευθύνες των οίκων αξιολόγησης που δεν μπόρεσαν να ειδοποιήσουν έγκαιρα για όσα έγιναν.
Λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας η διοίκηση της S&B δε μπορεί να προβεί σε κάποια εκτίμηση. Όμως σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικών σχέσεων Χάρη Κοτσόκολο, η διοίκηση εκτιμά πως κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου θα έχει μία καλύτερη εικόνα. Και αυτό γιατί υπολογίζει πως θα μειωθούν τα αποθέματα και οι εταιρείες θα αυξήσουν τη ζήτηση. Δε περιμένει φυσικά η ζήτηση να επιστρέψει στα παλιά επίπεδα, γι΄αυτό και έχει σχεδιάσει μείωση στο επενδυτικό της πλάνο (25-30 εκατ. ευρώ το 2009) και έχει προχωρήσει σε μείωση και της παραγωγής.
Μεγάλες είναι και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στους πρώτους δύο μήνες του 2009 ο μεταλλουργικός κλάδος. Ο Παναγιώτης Μπήτρος, πρόεδρος της Μπήτρος Συμμετοχική, αναφέρει πως το ξεκίνημα του 2009 είναι αντίστοιχο με τους τελευταίους πέντε μήνες του 2008. Η ζήτηση είναι μειωμένη, οι τιμές υποχωρούν ενώ υπάρχει και δυσκολία είσπραξης των απαιτήσεων. Σύμφωνα με τον κ.Μπήτρο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και αντί να παρθούν μέτρα οι πολιτικοί ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις.
Καμία βελτίωση δε φαίνεται να υπάρχει στον όγκο των πωλήσεων των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών. Το μεγάλο πρόβλημα του κλάδου σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Revoil, Γιώργο Ρούσσο είναι οι επισφάλειες και το πρώτο εξάμηνο θα δείξει ποιοι θα αντέξουν. Η εταιρεία πηγαίνει καλά τους δύο πρώτους μήνες του 2009 και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνεχώς προσθέτει νέα πρατήρια στο δίκτυό της. Το σχέδιο αυτό θα συνεχιστεί και φέτος όπου προβλέπεται να προστεθούν 40 νέα πρατήρια στο υπάρχον δίκτυο.
Λόγω της καθίζησης της οικοδομής πτωτική είναι και η ζήτηση για ανελκυστήρες. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Kleemann, Γιώργο Αναγνωστόπουλο, η μείωση της ζήτησης ήταν πιο έντονη τον Ιανουάριο. Η εταιρεία προχωρά σε περικοπή κόστους, ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα συνεχίζεται για όσες επενδύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Για όσες δεν έχουν ξεκινήσει θα υπάρξει μικρή αναβολή. Υπάρχουν κάποιες οικειοθελείς αποχωρήσεις στο προσωπικό της εταιρείας ενώ αν η κρίση συνεχιστεί δεν αποκλείονται και κάποιες απολύσεις. Πάντως ο κ.Αναγνωστόπουλος θεωρεί πως είναι περισσότερο ψυχολογική η κρίση και γι΄ αυτό διατηρεί την αισιοδοξία του παρά τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία.
Αντίθετα, ο Αλέξανδρος Βαρβέρης της Ν.Βαρβέρης Moda Bagno, εκτιμά πως ακόμα δεν έχουμε δει την κρίση στην Ελλάδα. Η εισηγμένη στο πρώτο δίμηνο έχει ικανοποιητική πορεία, καθώς όπως αναφέρει ο κ.Βαρβέρης σε τέτοιους περιόδους ο κόσμος προτιμά για λόγους ασφάλειας επώνυμες αλυσίδες με καλά ονόματα και προϊόντα και γι΄ αυτό οι πωλήσεις της εταιρείας παραμένουν καλές.
Ανέλπιστα θετικά είναι τα μηνύματα των πωλήσεων για την Κλουκίνας-Λάππας στον κλάδο της εμπορικής δραστηριότητας (Mothercare). Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Λουκά Σπεντζάρη, οι πωλήσεις στο πρώτο δίμηνο αυξήθηκαν 25% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ ανοδικά ξεκίνησε και ο Μάρτιος. Ο κ.Σπεντζάρης δεν περίμενε αυτή τη σημαντική αύξηση και σημειώνει πως αν και ο Μάρτιος πάει εξίσου καλά τότε το πρώτο τρίμηνο θα είναι ανέλπιστα καλό. Στις κατασκευές οι υπογεγραμμένες συμβάσεις ανέρχονται στα 15,5 εκατ. ευρώ και σε αυτά προσθέτονται άλλα 5 εκατ. ευρώ από νέες συμβάσεις ανεβάζοντας το σύνολο στα 20,5 εκατ. ευρώ. Το 2008 η κατασκευαστική δραστηριότητα ανήλθε στα 31 εκατ. ευρώ. Όμως και για τους δύο κλάδους δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ.Σπεντζάρης πως «αν ήταν άλλη η περίοδος θα έλεγα ότι θα ξεπερνούσαμε τα περσινά στο κατασκευαστικό κομμάτι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr