Για να αποφευχθεί η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να υπάρξει άμεσα αντίδραση καθώς οι μετοχές διαπραγματεύονται σε κρίσιμα τεχνικά σημεία στήριξης. Οι μεγάλες τράπεζες κινδυνεύουν να διαπραγματεύονται έως και 40% χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας.
Η Εθνική εμφανίζει ονομαστική αξία 5 ευρώ η Eurobank 2,75 ευρώ η Alpha 4,70 ευρώ η Πειραιώς 4,77 ευρώ η Κύπρου 1 ευρώ η Marfin 0,85 ευρώ η ΑΤΕ 0,72 ευρώ η Emporiki 5,5 ευρώ , το ΤΤ 3,70 ευρώ και η Aspis 2,71 ευρώ.
Αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί δεν αποκλείεται η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής από τα 4,75 δις να υποχωρήσει στα 4,2 δις ευρώ ή 8,5 ευρώ ανά μετοχή , της Eurobank στα 1,4 δις από 1,88 δις ευρώ που είναι την τρέχουσα περίοδο η Alpha στα 1,1 δις ευρώ από 1,63 δις ευρώ και της Πειραιώς στα 900 εκατ από 1,2 δις ευρώ την τρέχουσα περίοδο. Είναι προφανές ότι διεθνώς ο τραπεζικός κλάδος έχει καταποντίσει με τις κεφαλαιοποιήσεις πλέον να αγγίζουν ιστορικά χαμηλά.
Στην Ελλάδα όμως από την χρηματιστηριακή φούσκα του 2007 , των υπερβολών και της έλλειψης μέτρου βρισκόμαστε στο 2009 όπου οι ακρότητες και οι υπερβολές της πτώσης έχουν οδηγήσει τις τραπεζικές μετοχές σε επίπεδα δραματικά χαμηλά. Οι τράπεζες δεν αξίζουν αυτά τα επίπεδα είναι προφανώς υποτιμημένες αλλά θα υποχωρήσουν χαμηλότερα λόγω αρνητικής ψυχολογίας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πότε οι επενδυτές και ειδικά οι ξένοι θα είναι διατεθειμένοι να πάρουν εκ νέου ρίσκο στα χρηματιστήρια. Αυτό δεν διαφαίνεται άμεσα και ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες να βρεθούν κάτω από τα 3 ευρώ.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr