Μια σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και της Wagner αποφεύχθηκε το Σάββατο, μετά την αποχώρηση των βαριά οπλισμένων μισθοφόρων από την πόλη Ροστόφ στη νότια Ρωσία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που σταμάτησε την ταχεία προέλασή τους στην πρωτεύουσα.
Ωστόσο, η πρόκληση έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και ανησυχίες για πιθανή διακοπή της παροχής ρωσικού πετρελαίου.
Η Consultancy Rystad Energy ανέφερε σε σημείωμα αργά την Κυριακή ότι δεν περίμενε να δει σημαντική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου ως αποτέλεσμα του «βραχύβιου γεγονότος».
«Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος εν μέσω εσωτερικής αστάθειας στη Ρωσία έχει αυξηθεί», πρόσθεσε η Rystad.
Η αναλύτρια της RBC Capital Markets, Helima Croft, δήλωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι ο Πούτιν θα κηρύξει στρατιωτικό νόμο, εμποδίζοντας το προσωπικό στα λιμάνια και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις να πάει για δουλειά, σταματώντας δυνητικά την εξαγωγή εκατομμυρίων βαρελιών.
«Κατανοούμε ότι ο Λευκός Οίκος συμμετείχε ενεργά χθες στην επαφή με βασικούς εγχώριους και ξένους παραγωγούς σχετικά με τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για να διατηρήσει την αγορά καλά εφοδιασμένη εάν η κρίση επηρέαζε τη ρωσική παραγωγή», ανέφερε σε σημείωμα την Κυριακή.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι οι αγορές θα μπορούσαν να τιμολογήσουν μια μέτρια υψηλότερη πιθανότητα εγχώριας αστάθειας στη Ρωσία που θα οδηγήσει σε διαταραχές της προσφοράς. Ωστόσο, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι περιορισμένος επειδή τα βασικά μεγέθη δεν έχουν αλλάξει, πρόσθεσαν.
Ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν από αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες, ένας πρώιμος δείκτης μελλοντικής παραγωγής, μειώθηκε για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020.
Τόσο οι τιμές του μπρεντ όσο και του WTI υποχώρησαν κατά περίπου 3,6% την περασμένη εβδομάδα λόγω των ανησυχιών ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου σε μια περίοδο που η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας έχει επίσης απογοητεύσει τους επενδυτές μετά από αρκετούς μήνες χαμηλότερης από την αναμενόμενη κατανάλωση, παραγωγή και στοιχεία της αγοράς ακινήτων.
«Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ήταν ένας εφιάλτης για τις αγορές εμπορευμάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά το πετρέλαιο και τα βιομηχανικά μέταλλα», επεσήμανε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,48% στα 69,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,53% στα 74,40 δολάρια το βαρέλι.
Ενισχύεται το φυσικό αέριο
Ισχυρότερα ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,762% στα 32,580 ευρώ η μεγαβατώρα.
Κέρδη καταγράφει ο χρυσός, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες γύρω από τη Ρωσία προσέλκυσαν ορισμένους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο, αντισταθμίζοντας την πίεση από μια επιθετική προοπτική για τα επιτόκια.
«Οι αγορές προσπαθούν να προσαρμοστούν στις αυξημένες γεωπολιτικές ανησυχίες που εκτυλίχθηκαν στη Ρωσία αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,61% στα 1.941,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 2,16% στα 22,837 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει οριακά 0,01% στα 3,816 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0906 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,09% στο 1,27 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8586 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr