Μια τέτοια απόφαση έχει βάση, δεδομένου ότι οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο, βρίσκονται αντιμέτωπες με την πτώση των τιμών πετρελαίου και την υπερπροσφορά.
Ο OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του, με επικεφαλής τη Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου, κάτι που σημαίνει ότι οι πολιτικές αποφάσεις του θα έχουν αντανάκλαση και στις τιμές.
Τρεις πηγές του OPEC+ δήλωσαν στο Reuters, ότι οι περικοπές συζητούνται μεταξύ των επιλογών για τη σύνοδο της Κυριακής.
Ο OPEC πραγματοποίησε ξεχωριστή σύντομη συνεδρίαση σήμερα, αλλά οι υπουργοί δεν έκαναν κανένα σχόλιο σχετικά με πιθανές αποφάσεις.
Όπως αναφέρεται οι περικοπές θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επιπρόσθετες στις περικοπές ύψους 2 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα και των εθελοντικών περικοπών ύψους 1,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα, που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο και τέθηκαν σε ισχύ τον Μάιο.
Εάν εγκριθεί, αυτό το σενάριο θα ανέβαζε τον συνολικό όγκο των μειώσεων σε 4,66 εκατ. bpd, ή περίπου στο 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης.
«Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι πρόωρος, δεν μπήκαμε (ακόμη) σε αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ, Χαγιάν Αμπντέλ-Γκάνι πριν από τις συνεδριάσεις, όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια πιθανή μείωση κατά 1 εκατ. bpd.
Συνήθως οι περικοπές της παραγωγής τίθενται σε ισχύ τον επόμενο μήνα μετά τη συμφωνία τους, αλλά οι υπουργοί θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν μια μεταγενέστερη εφαρμογή.
Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να αποφασίσουν να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή.
Τα δυτικά κράτη έχουν κατηγορήσει τον OPEC+ ότι χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Η Δύση έχει επίσης κατηγορήσει τον OPEC ότι συντάσσεται υπερβολικά με τη Ρωσία παρά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Σε απάντηση, οι γνώστες και οι παρατηρητές του ΟPEC, σημείωσαν ότι η εκτύπωση χρήματος από τη Δύση κατά την τελευταία δεκαετία οδήγησε στον πληθωρισμό και ανάγκασε τα κράτη που παράγουν πετρέλαιο, να δράσουν για να διατηρήσουν την αξία του κύριου εξαγωγικού τους προϊόντος.
Να σημειωθεί ότι ασιατικές χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία έχουν αγοράσει την πλειοψηφία των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr