Ωστόσο, το κλίμα στην αγορά παραμένει εύθραυστο, «χτυπημένο» από τους φόβους για αυξανόμενη πίεση στις τράπεζες παγκοσμίως και τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ χάνουν τα μικρά κέρδη που εμφάνισαν στην αρχή της συνεδρίασης.
Την Τετάρτη, την τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης, το αμερικανικό αργό έπεσε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τις 20 Δεκεμβρίου 2021.
Το μπρεντ έχει χάσει σχεδόν 10% από το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει περίπου 11%.
«Το πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι εν μέσω φόβων για μια δεύτερη οικονομική κρίση που θα πλήξει τις προοπτικές της ζήτησης», δήλωσε η αναλυτής του City Index, Φιόνα Τσινκότα. «Σήμερα η διάθεση στην αγορά έχει βελτιωθεί αφού η Credit Suisse έλαβε οικονομική σανίδα σωτηρίας», συμπλήρωσε.
Η Credit Suisse ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα δανειστεί έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την ελβετική κεντρική τράπεζα για να στηρίξει τη ρευστότητά της και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μετά την πτώση των μετοχών της που ενέτεινε τους φόβους για παγκόσμια οικονομική κρίση.
Αυτοί οι φόβοι θα μπορούσαν να παραγκωνίσουν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντηθούν την Πέμπτη, αναγκάζοντάς τους πιθανώς να παραιτηθούν από τα σχέδια για μια έντονη αύξηση των επιτοκίων που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.
Παρόλα αυτά, οι αναλυτές δεν προβλέπουν αλλαγή ρότας.
Η πτώση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα στήριξε επίσης τις τιμές του πετρελαίου. Ενώ τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατομμύριο βαρέλια, τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν συνολικά κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια.
Οι αυξημένες προοπτικές του ΟΠΕΚ για τη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα είναι επίσης υποστηρικτικές, δήλωσε ο Λιμ Τάι Αν, αναλυτής της Phillip Nova.
Ο όμιλος παραγωγών πετρελαίου αύξησε την πρόβλεψή του για τη ζήτηση για την Κίνα για το 2023 αυτή την εβδομάδα και μια μηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη επεσήμανε μια αναμενόμενη ώθηση στη ζήτηση πετρελαίου από την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών και το οικονομικό άνοιγμα της Κίνας μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής της για μηδενικό COVID-19.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για την υπερπροσφορά παραμένουν.
Η έκθεση του IEA ανέφερε ότι τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ έχουν φτάσει σε υψηλό 18 μηνών, ενώ η ρωσική παραγωγή πετρελαίου τον Φεβρουάριο παρέμεινε κοντά στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία παρά τις κυρώσεις στις θαλάσσιες εξαγωγές της.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,12% στα 67,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,08% στα 73,63 δολάρια το βαρέλι.
Πέφτει το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,527% στα 42,250 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός σταθεροποιείται, υποβοηθούμενος από το ασθενέστερο δολάριο, αλλά οι τιμές διατηρούνται κάτω από το ανώτατο όριο των 6 εβδομάδων της περασμένης συνεδρίασης, καθώς το κλίμα κινδύνου βελτιώθηκε μετά την εξασφάλιση κεφαλαίων από την Credit Suisse, το τελευταίο επίκεντρο μιας πιθανής τραπεζικής κρίσης.
Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται οριακά 0,01% στα 1.931,28 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,82% στα 22,067 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,65% στα 3,8675 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,36% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0612 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,04% στο 1,206 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,43% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8799 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr