Την περασμένη Παρασκευή, το WTI και το μπρεντ υποχώρησαν 3% μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που προκάλεσαν ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, γεγονός που με τη σειρά του ενίσχυσε το δολάριο.
Ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο σε δολάρια από αγοραστές που πληρώνουν με άλλα νομίσματα.
Ενώ οι φόβοι ύφεσης κυριάρχησαν στην αγορά την περασμένη εβδομάδα, την Κυριακή ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι η ανάκαμψη της Κίνας παραμένει κινητήρια δύναμη για τις τιμές του πετρελαίου.
Ο ΙΕΑ αναμένει ότι η μισή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα, όπου ο Μπιρόλ είπε ότι η ζήτηση καυσίμων αεριωθουμένων αυξάνεται.
Ανάλογα με το πόσο ισχυρή είναι αυτή η ανάκαμψη, είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσει την απόφασή του να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2023.
«Εάν η ζήτηση αυξηθεί πολύ έντονα, εάν η κινεζική οικονομία ανακάμψει, τότε θα χρειαστεί, κατά την άποψή μου, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ να εξετάσουν τις πολιτικές τους όσον αφορά την παραγωγή», δήλωσε ο Μπιρόλ στο Reuters στο περιθώριο μιας διάσκεψης στην Ινδία.
Τα υψηλότερα επιτόκια, ωστόσο, περιορίζουν την άνοδο των τιμών, καθώς είναι πιθανό να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ζήτησης καυσίμων, λένε οι αναλυτές.
«Δεν βλέπουμε ακόμη καμία σημαντική ένδειξη ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης στην Κίνα, αν και οι αριθμοί κινητικότητας είναι ενθαρρυντικοί. Ως εκ τούτου, οι ανησυχίες για τους κύκλους αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και τα υψηλότερα για μεγαλύτερα επιτόκια παραμένουν ο βασικός παράγοντας για τις τιμές του πετρελαίου μετά την πτώση άνω του 7 % την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Σάβρο Σακάρ, επικεφαλής αναλυτής ενέργειας στην DBS Bank.
Τα πλαφόν τιμών στα ρωσικά προϊόντα τέθηκαν επίσης σε ισχύ την Κυριακή, με G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία να συμφωνούν σε όρια τιμών 100 δολαρίων ανά βαρέλι για το ντίζελ και άλλα προϊόντα που διαπραγματεύονται έναντι του αργού και 45 δολάρια το βαρέλι για προϊόντα που διαπραγματεύονται με έκπτωση, όπως το μαζούτ.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,45% στα 73,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,74% στα 80,53 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,536% στα 57 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,47% στα 1.885,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,32% στα 22,477 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,24% στα 4,047 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,21% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,077 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,02% στο 1,2053 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8935 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr