Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ και η διεύρυνση των ελέγχων για τον COVID-19 στην Κίνα συνέβαλαν στην πτωτική πίεση.
Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κατέγραψαν «βουτιά» άνω του 3% την Τετάρτη λόγω των πληροφοριών ότι το προγραμματισμένο πλαφόν τιμής του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να είναι πάνω από το τρέχον επίπεδο της αγοράς.
Η G7 εξετάζει πλαφόν για το ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αν και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε μια τιμή.
Ένα υψηλότερο ανώτατο όριο τιμής θα μπορούσε να καταστήσει ελκυστικό για τη Ρωσία να συνεχίσει να πουλά το πετρέλαιο της, μειώνοντας τον κίνδυνο έλλειψης προσφοράς στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Αυτό το εύρος θα ήταν επίσης υψηλότερο από ό,τι περίμεναν οι αγορές, μειώνοντας τον κίνδυνο διακοπής της παγκόσμιας προσφοράς, δήλωσε ο Βίβεκ Νταρ, αναλυτής εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank.
«Εάν η ΕΕ συμφωνήσει σε ένα πλαφόν τιμής πετρελαίου $65-70/βαρέλι αυτή την εβδομάδα, βλέπουμε καθοδικούς κινδύνους για την πρόβλεψή μας για την τιμή του πετρελαίου στα $95/βαρέλι αυτό το τρίμηνο«, δήλωσε ο Νταρ.
Η πρόβλεψη της Commonwealth Bank για 95 δολάρια/βαρέλι βασίστηκε στην υπόθεση ότι οι κυρώσεις της ΕΕ και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα διαταράξουν την προσφορά για να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, είπε ο Νταρ.
Ορισμένα ινδικά και κινεζικά διυλιστήρια πληρώνουν τιμές κάτω από το προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής για το αργό πετρέλαιο Urals, το κύριο εξαγωγικό πετρέλαιο της Ρωσίας, ανέφεραν οι έμποροι.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για το πλαφόν την Πέμπτη ή την Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.
Οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν επίσης πιέσεις μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) την Τετάρτη ότι τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά την περασμένη εβδομάδα. Η αύξηση μείωσε ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τη στενότητα της αγοράς.
Ωστόσο, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,7 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 18 Νοεμβρίου στα 431,7 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 1,1 εκατομμυρίου βαρελιών.
«Αφήνοντας στην άκρη τις πετρελαϊκές κυρώσεις της ΕΕ, όσο τα lockdown συνεχίζονται, οι φιλοδοξίες της αγοράς πετρελαίου θα είναι περιορισμένες», δήλωσε ο Στίβεν Ίνες της SPI Asset Management.
Η Κίνα ανέφερε την Τετάρτη τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Οι τοπικές αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους για να εξαλείψουν τα κρούσματα, αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομία και τη ζήτηση καυσίμων.
Εν τω μεταξύ, η Chevron Corp θα μπορούσε σύντομα να κερδίσει την έγκριση των ΗΠΑ για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα και να συνεχίσει την εμπορία του πετρελαίου της μόλις η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η αντιπολίτευση αρχίσουν ξανά τις πολιτικές συνομιλίες, δήλωσαν τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το θέμα την Τετάρτη.
Τόσο τα κόμματα της Βενεζουέλας όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στην Πόλη του Μεξικού αυτό το Σαββατοκύριακο. Θα ήταν οι πρώτες τέτοιες συνομιλίες από τον Οκτώβριο του 2021 και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για χαλάρωση των πετρελαϊκών κυρώσεων των ΗΠΑ στη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,21% στα 77,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ πέφτει 0,60% στα 84,91 δολάρια το βαρέλι.
Πτώση κοντά στο 5% για το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 4,336% στα 124 ευρώ η μεγαβατώρα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με κύριο αντικείμενο το πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο έχει προκαλέσει διχασμό.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,74% στα 1.758,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,28% στα 21,645 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,51% στα 3,6365 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0402 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,58% στο 1,2122 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,45% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8582 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr