«Η ισχύς του δολαρίου των ΗΠΑ φαίνεται να επιβαρύνει το πετρέλαιο και το ευρύτερο σύμπλεγμα εμπορευμάτων σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.
Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν την Παρασκευή, αφού η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας προσάρμοσε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου του κορονοϊού για να συντομεύσει τους χρόνους καραντίνας για στενές επαφές κρουσμάτων και εισερχόμενων ταξιδιωτών.
Ωστόσο, τα κρούσματα COVID-19 στη χώρα αυξήθηκαν το Σαββατοκύριακο, με το Πεκίνο και άλλες μεγάλες πόλεις τη Δευτέρα να αναφέρουν κρούσματα ρεκόρ.
Η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο από τον κορυφαίο εξαγωγέα Σαουδική Αραβία παρέμεινε επίσης ασθενής, με πολλά διυλιστήρια να έχουν ζητήσει να αγοράσουν λιγότερο αργό τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ινδία μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει όσο ρωσικό πετρέλαιο θέλει, ακόμη και σε τιμές πάνω από τον πλαφόν που επιβλήθηκε από την G7, εάν απομακρυνθεί από τις δυτικές ασφαλιστικές, χρηματοοικονομικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες που δεσμεύονται από αυτό.
Επίσης, οι αγορές στέκονται ιδιαίτερα στα σχόλια του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ, ο οποίος είπε την Κυριακή ότι η Fed θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως χαλάρωση στη δέσμευσή της για χαμηλότερο πληθωρισμό.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,48% στα 87,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ πέφτει 1,27% στα 94,77 δολάρια το βαρέλι.
«Άλμα» για το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ισχυρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ανεβαίνουν 10,114% στα 107,750 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι τιμές ανακάμπτουν μετά τις απώλειες σχεδόν 15% της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι θερμοκρασίες πρόκειται να γίνουν ψυχρότερες σε τμήματα της Ευρώπης μετά από μια περίοδο ασυνήθιστης ζέστης, ενώ ζητήματα παραγωγής στη Νορβηγία περιορίζουν τις προμήθειες από τη σκανδιναβική χώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,58% στα 1.759,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,59% στα 21,538 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 2,07% στα 3,8325 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,66% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0284 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,59% στο 1,1764 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8741 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr