Αν προχωρήσει με το πλάνο του, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από την έναρξη της πανδημίας.
Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν πτώση για τέσσερις συνεχόμενους μήνες από τον Ιούνιο, καθώς τα lockdown λόγω COVID-19 στην κορυφαία καταναλωτή ενέργειας, την Κίνα πλήττουν τη ζήτηση, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια και η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου επιβαρύνουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Για τη στήριξη των τιμών, ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής άνω του 1 εκατομμυρίου bpd πριν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ανέφεραν πηγές του Οργανισμού στο Reuters.
Εάν συμφωνηθεί, θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία περικοπή του ομίλου μετά τη μείωση της παραγωγής κατά 100.000 bpd τον περασμένο μήνα.
«Τα δύο μεγαλύτερα ερωτηματικά είναι η προοπτική της ζήτησης (ειδικά στην Κίνα) και τι συμβαίνει με τη ρωσική προσφορά μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης της ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου», σχολιάζει ο Πίτερ ΜακΝάλι, παγκόσμιος επικεφαλής για την ενέργεια στην εταιρεία επενδύσεων Third Bridge.
Ο ΟΠΕΚ + έχασε τους στόχους παραγωγής του κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, ανέφεραν δύο πηγές από τον όμιλο παραγωγών, καθώς οι κυρώσεις σε ορισμένα μέλη και οι χαμηλές επενδύσεις από άλλα εμπόδισαν την ικανότητά του να αυξήσει την παραγωγή.
Αν και οι τιμές του μπρεντ θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, οι ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση είναι πιθανό να περιορίσουν την ανοδική πορεία, ανέφερε η συμβουλευτική FGE.
«Εάν ο ΟΠΕΚ+ αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή βραχυπρόθεσμα, η προκύπτουσα αύξηση στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα ασκήσει μεγαλύτερη πτωτική πίεση στις μακροπρόθεσμες τιμές», ανέφερε.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα τη Δευτέρα, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ένα φθηνότερο δολάριο θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση πετρελαίου και να στηρίξει τις τιμές.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 4,18% στα 82,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 4,03% στα 88,56 δολάρια το βαρέλι.
Κάτω από 180 ευρώ η μεγαβατώρα φυσικού αερίου
Αντίθετα, ισχυρά πτωτικά κινούνται ξανά τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 6,520% στα 176,490 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο ΙΕΑ ανέφερε σε έκθεσή του ότι ήδη το πρώτο 8μηνο του έτους η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10%, ενώ και η ΕΕ πιέζεται να λάβει δράση για περιορισμό της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία και πλαφόν στην τιμή του αερίου.
Ο χρυσός ενισχύεται οριακά 0,01% στα 1.672,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 1,78% στα 19,378 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 1,26% στα 3,396 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9777 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,39% στο 1,1203 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,56% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8728 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr