Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η UBS, η πτώση των τιμών ήρθε ακόμη και όταν ο OPEC+ ανακοίνωσε μια μέτρια μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ενώ και η παραγωγή του Αυγούστου αυξήθηκε ελαφρά μόνο γιατί πολλά μέλη του οργανισμού αγωνίστηκαν προκειμένου να προσθέσουν βαρέλια στην αγορά.
Οι φόβοι για την παγκόσμια ύφεση συνέχισαν επίσης να επιβαρύνουν τις τιμές του «μαύρου χρυσού» μετά την ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος επανέλαβε το μήνυμα του να δοθεί προτεραιότητα στη «μάχη» για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού έναντι της οικονομικής ανάπτυξης. Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου στις ΗΠΑ ενίσχυσαν περαιτέρω αυτούς τους φόβους.
Η αύξηση-ρεκόρ των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έφερε στην επιφάνεια πρόσθετες ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα πλήξει τη ζήτηση για πετρέλαιο. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι επενδυτές θεωρούν πλέον δεδομένη μία νέα ισχυρή αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. -την τρίτη κατά σειρά- από την Fed, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται στις 21 Σεπτεμβρίου.
Παρόλο, όμως, που τα lockdown στην Κίνα και οι αυξημένες ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου είναι πιθανό να μειώσουν τη στενότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η UBS εξακολουθεί να αναμένει ότι θα «σφίξει» η προσφορά πετρελαίου και ότι θα ανέβουν οι τιμές τα επόμενα τρίμηνα. Κι αυτό το βασίζει στους εξής τρεις λόγους:
1. Θα τελειώσουν σύντομα οι πωλήσεις των στρατηγικών αποθεμάτων
Το τέλος των πωλήσεων στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των χωρών του ΟΟΣΑ θα αφαιρέσει περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα προσφοράς από το Νοέμβριο και μετά.
Ενώ τα εμπορικά αποθέματα του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 33 εκατ. βαρέλια από το Δεκέμβριο του 2021 έως τον περασμένο Ιούνιο, τα εμπορικά και κρατικά αποθέματα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 103 εκατ. βαρέλια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υποδεικνύοντας μια ανεπαρκώς εφοδιασμένη αγορά.
2. Η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί όταν μειωθεί η προσφορά φυσικού αερίου
Η UBS αναμένει ότι η ζήτηση του πετρελαίου θα ενισχυθεί σε παγκόσμια βάση από την αυξημένη ανάγκη καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των υψηλότερων τιμών ή/και της μειωμένης διαθεσιμότητας φυσικού αερίου και άνθρακα.
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν υπερπενταπλασιαστεί από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ενώ η Ρωσία έχει σταματήσει τον κύριο αγωγό παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι νεωτέρας.
Επιπλέον, η ζήτηση για πετρέλαιο στις ΗΠΑ -τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο- αυξήθηκε τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, ενώ η ζήτηση και στην Ινδία -τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου- αυξήθηκε έντονα τον Αύγουστο.
3. Η ΕΕ θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές υδάτινες εισαγωγές αργού μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και από τα προϊόντα διύλισης έως τις 5 Φεβρουαρίου.
Παρόλο που ένα μέρος των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου θα προωθηθεί στην Ασία, η UBS πιστεύει πως η παραγωγή της Ρωσίας θα μειωθεί, καθώς δεν μπορεί όλο το ρωσικό πετρέλαιο που κατευθύνεται προς την ΕΕ να επαναδρομολογηθεί σε άλλα κράτη.
Με βάση τα παραπάνω, η UBS συνεχίζει να διατηρεί θετικές προοπτικές για τις τιμές του αργού, παραμένοντας θετική και γενικότερα απέναντι στις ενεργειακές μετοχές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr