Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 3,94% στις 31.104,97 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 4,33% στις 3.932,63 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 5,16% στις 11.633,57 μονάδες. Σημειώνεται ότι η Wall Street προερχόταν από τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.
«Κόκκινο πανί» για τους πωλητές, οι οποίοι ρευστοποίησαν δίχως αύριο, αποτέλεσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή ανήλθαν στο 8,3% τον Αύγουστο, υποχωρώντας από το 8,3%, παραμένοντας όμως κοντά στο υψηλό 40ετίας του 9,1% που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Παράλληλα, ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 8,1%. «Θα χρειαστεί χρόνο για να πέσει ο πληθωρισμός» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
«Κλειδώνει» με αυτό τον τρόπο η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve), η οποία έχει ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσει σε απανωτές αυξήσεις έως ότου «πέσει» ο πληθωρισμός σε πιο λογικά επίπεδα. Υπενθυμίζεται πως έχουν προηγηθεί ήδη άλλες δύο αυξήσεις αυτού του μεγέθους. Αναλυτές της Nomura «βλέπουν» μάλιστα πιθανό το ενδεχόμενο μίας αύξησης κατά 100 μονάδες βάσης (1%) από τη Fed, η οποία συνεδριάζει στις 21 Σεπτεμβρίου.
Απώλειες για πετρέλαιο και χρυσό
Τέλος μπήκε σήμερα στο τριήμερο ανοδικό σερί του πετρελαίου, καθώς οι φόβοι για ισχυρή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed επιβεβαιώνονται, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται επί τα χείρω η ζήτηση του «μαύρου χρυσού».
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου έχασε 47 cents ή 0,5% και έκλεισε στα 87,31 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, το Brent Νοεμβρίου υποχώρησε 83 cents ή 0,9% στα 93,17 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.
Στο ίδιο μοτίβο, τα πολύτιμα μέταλλα κινήθηκαν σε πτωτική τροχιά, με τον χρυσό να υφίσταται πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου αλλά και την αύξηση των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 23,20 δολάρια ή 1,3% και έκλεισε στα 1.717,40 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι του ίδιου μήνα κατρακύλησε 37 cents ή 1,9% στα 19,491 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός Δεκεμβρίου έχασε 1,5% στα 3,55 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr