Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε τη Δευτέρα ένα «τελικό» κείμενο για να αναβιώσει τη συμφωνία. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η τελική απόφαση για την πρόταση, η οποία χρειάζεται έγκριση από τις ΗΠΑ και το Ιράν, αναμένεται εντός «πολύ, πολύ λίγων εβδομάδων».
«Δεν είμαι βέβαιος ότι οι traders είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι λαμβάνοντας υπόψη πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και καθώς υπάρχουν ακόμα σημεία αντιπαράθεσης", δήλωσε, πάντως, ο Κρεγκ Έρλαμ της χρηματιστηριακής OANDA.
Οι συνομιλίες έχουν διαρκέσει για μήνες χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, οι εξαγωγές αργού του Ιράν, σύμφωνα με τους ιχνηλάτες τάνκερ, είναι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα χαμηλότερες από τον ρυθμό τους το 2018, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία, οπότε μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτρέψει μια σημαντική ώθηση στην προσφορά.
Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα ύψη νωρίτερα μέσα στο έτος καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε τις ανησυχίες για την προσφορά, με το μπρεντ να αγγίζει τα 139 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, κοντά στο υψηλό όλων των εποχών. Η ανησυχία για την οικονομική επιβράδυνση, όμως, έχει έκτοτε οδηγήσει σε πτώση των τιμών.
Το μπρεντ υποχώρησε έως και 92,78 δολάρια την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, καθώς η προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη για παρατεταμένη ύφεση ενέτεινε τους φόβους για επιβράδυνση της χρήσης καυσίμων.
Παράλληλα, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 9,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο.
Την Τρίτη αναμένεται και ο τελευταίος γύρος εβδομαδιαίων αναφορών προμήθειας πετρελαίου των ΗΠΑ, πρώτα από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου. Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πτώση των αποθεμάτων αργού κατά 400.000 βαρέλια.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,72% στα 90,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,57% στα 96,16 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί και το φυσικό αέριο
Παράλληλα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,829% στα 191,455 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,14% στα 1.807,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 0,11% στα 20,637 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει κέρδη 0,70% στα 3,6117 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,42% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0238 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,41% στο 1,2125 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8444 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr