Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Μόσχα με στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου και κυβερνητικούς αξιωματούχους, «έγινε συζήτηση ιδίως σχετικά με την τιμή του πετρελαίου και τα μέτρα που θα πρέπει να αναλάβουμε συλλογικά για να βελτιωθεί η κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του OPEC ως σύνολο, αλλά και σε διμερές επίπεδο», φέρεται να είπε ο N. Tokarev, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Οι δηλώσεις αυτές έδωσαν ώθηση στην τιμή του "μαύρου χρυσού", η οποία σήμερα καταγράφει σημαντική άνοδο πάνω από τα 33 δολάρια. Ειδικότερα, οι τιμές του συμβολαίου του αμερικανικού αργού τύπου WTI, παραδόσεως Μαρτίου, ενισχύονται κατά 0,65% ή 0,21 δολ. στα 32,51 δολ. το βαρέλι. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο ICE του Λονδίνου, το brent παραδόσεως Μαρτίου σημειώνει άνοδο 0,39 δολ. ήτοι 1,18% διαπραγματευόμενο στα 33,49 δολ. το βαρέλι.
Ωστόσο, από τις δηλώσεις αυτές μέχρι την έναρξη των σχετικών συζητήσεων υπάρει μεγάλη απόσταση. Όπως δήλωσαν δύο Ρώσοι αξιωματούχοι στο Reuters, δεν έχουν τεθεί οι βάσεις για κάτι τέτοιο στον OPEC. «Αυτή τη στιγμή δε συζητούνται μέτρα για πιθανή μείωση της παραγωγής», δήλωσε ο ένας αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του.
Άλλωστε, η πιθανή λήψη τέτοιων μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία στην απώλεια μεριδίου αγοράς. Όπως δήλωσε διευθυντής μιας εκ των τεσσάρων μεγαλυτέρων εταιρειών ενέργειας της Ρωσίας, «η Ρωσία διατρέχει ήδη σημαντικό κίνδυνο να συναντήσει μια πτώση της παραγωγής για φυσικούς λόγους ούτως ή άλλως, χωρίς να συμφωνηθούν ειδικά μέτρα».
Η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC, θεωρεί ότι «τελικά, αν θέλουμε να δούμε περικοπές στην παραγωγή, θα πρέπει να το δούμε αυτό να καθοδηγείται από τον πρόεδρο V. Putin. Ή ακόμα από τον (επικεφαλής της Rosneft) Igor Sechin, ο οποίος ανήκει στους στενούς κύκλους, αλλά δημόσια υποστηρίζει εμφατικά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί».
Από την πλευρά του Κρεμλίνου, εκπρόσωπος δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία βρίσκεται σε τακτικές συζητήσεις με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και πετρελαιοπαραγωγών, για την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για συντονισμένες δράσεις.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία είχε καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή της. Ωστόσο, η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε πιέσεις στον προϋπολογισμό της χώρας και την οικονομία της σε ύφεση. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έχει προειδοποιήσει ότι το έλλειμμα, το οποίο το 2015 σκαρφάλωσε σε υψηλό πέντε ετών, ενδεχομένως να διευρυνθεί αυτό το έτος καθώς συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr