Η Σύνοδος, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την οικονομική ολοκλήρωση της ευρύτερης περιοχής της Ευρασίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για πιο ισχυρή, διαφανή και αποτελεσματική συνεργασία. Κύριος στόχος είναι η αξιοποίηση του οικονομικού δυναμικού της περιοχής μέσω της ανάπτυξης εμπορικών και επιχειρηματικών δεσμών.
Εναρκτήριες Ομιλίες
Ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τόνισε: «Η Ευρασία προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς και αυτή η σύνοδος αποτελεί το ιδανικό σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών. Στην Κωνσταντινούπολη, είχαμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε μαζί τις επενδυτικές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής».
Ο κ. Tankut Turnaoğlu, Πρόεδρος του AmCham Τουρκίας, δήλωσε: «Ως AmCham Τουρκίας, εκπροσωπούμε 145 αμερικανικές εταιρείες που συνεισφέρουν 60 δισεκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία. Κύριος στόχος μας είναι η προώθηση της Τουρκίας στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνοντας τον όγκο του εμπορίου με τις ΗΠΑ στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ευρύτερη συνεργασία που αναπτύσσουμε μέσω της AEES, η οποία γεννήθηκε από την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των AmChams της Τουρκίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας».
Συζητήσεις και Στόχοι
Η Σύνοδος περιλαμβάνει θεματικά πάνελ που κάλυψαν κρίσιμους τομείς, όπως οι προοπτικές περιφερειακής συνεργασίας, οι εμπορικές διαδρομές, η ενέργεια, η τεχνητή νοημοσύνη και οι τραπεζικές και τουριστικές εξελίξεις. Η κοινή δήλωση των AmChams Τουρκίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας επισημαίνει: «Αυτό το πρώτο βήμα για την AEES αποσκοπεί στη δημιουργία μιας δυναμικής πλατφόρμας που θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρασίας, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και παγκόσμιων οργανισμών».
Εν κατακλείδι, η Σύνοδος στοχεύει στην ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών και την ανάδειξη νέων ευκαιριών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας, δημιουργώντας ένα σημαντικό φόρουμ για την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας.
Περισσότεροι από 200 σύνεδροι από 12 χώρες πήραν μέρος στις εργασίες της Συνόδου, με πάνω από 100 συναντήσεις B2B και B2G να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Συνόδου. Σε ειδική, κλειστή συνάντηση των διοργανωτών Επιμελητηρίων αποφασίστηκε η διεξαγωγή της επόμενης Συνόδου στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2025.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr