Ο Τραμπ εξέφρασε δηλαδή την πρόθεσή του να αλλάξει την πορεία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε ό,τι αναφορά τις πολιτικές για το Κλίμα, αλλά και να επιδιώξει να ανατρέψει τα δεδομένα στο γεωπολιτικό χάρτη. Απείλησε εκ νέου Γροιλανδία και Παναμά, εξέφρασε την άποψη ότι ο Κόλπος του Μεξικού πρέπει να μετονομαστεί σε Κόλπο της Αμερικής και φυσικά δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικών μέσων για να πετύχει τους σκοπούς του.
Αναφορικά με τις εξορύξεις, ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως ο νόμος Μπάιντεν θα ακυρωθεί με διάταγμα τις πρώτες κιόλας ώρες που ο ίδιος θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, αδιαφορώντας φυσικά για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η απόφαση στο Κλίμα. Υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν μάλιστα προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με μεγάλες επενδύσεις σε εξορύξεις που, όπως σημείωσε, θα μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος των πολιτών.
Δασμοί - Παναμάς - Γροιλανδία
Ο Τραμπ επανέλαβε επίσης ότι θα υπάρξουν από τις ΗΠΑ δασμοί προς τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ δήλωσε πως ο ίδιος θα εισηγηθεί την μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής!
Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει και με την διώρυγα του Παναμά σημείωσε πως είναι ένα θέμα που θα εξετάσει με την ομάδα του.
Για τη Γροιλανδία ήταν ακόμα πιο επιθετικός λέγοντας πως «χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφάλειας, το έχουμε πει αυτό εδώ και πολύ καιρό», είπε.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατό για να κατακτήσει τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας.
Σε σχετική ερώτηση για το αν θα απέκλειε τη χρήση «στρατιωτικού ή οικονομικού εξαναγκασμού» για να πετύχει τον στόχο του να κερδίσει αυτά τα εδάφη, ο εκλεγμένος πρόεδρος απάντησε, «όχι».
«Όχι, δεν μπορώ να σας δώσω διαβεβαιώσεις για κανένα από αυτά τα δύο, αλλά μπορώ να το πω αυτό, τα χρειαζόμαστε για οικονομική ασφάλεια», είπε.
Πόλεμοι, Ουκρανία, Μέση Ανατολή
Παρότι δεν απέκλεισε στρατιωτικές παρεμβάσεις, ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως δεν θα αρχίσει πολέμους, αλλά θα τερματίσει και όσους έχουν ήδη ξεσπάσει.
Για τον πόλεμο της Ουκρανίας, κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν για «φιάσκο» και είπεπως η κατάσταση είναι περίπλοκη και «θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω».
Υποστήριξε πως ο πόλεμος θα είχε αποφευχθεί αν οι ΗΠΑ είχαν έναν αληθινό πρόεδρο, εννοώντας ασφαλώς τον εαυτό του.
Σε ερώτηση για την πιθανή επικοινωνία του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρεπουμπλικανός δήλωσε ότι γνωρίζει την ετοιμότητα του Ρώσου προέδρου για συνομιλίες, αλλά πιστεύει ότι τέτοιες επαφές είναι δυνατές μόνο μετά την επίσημη επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. «Γνωρίζω ότι ο Πούτιν θα ήθελε να συναντηθούμε. Δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο μέχρι τις 20 του μηνός (ημερομηνία ορκωμοσίας), κάτι που πραγματικά δεν μου αρέσει, επειδή άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα (στην Ουκρανία). Πολλοί νέοι άνθρωποι, στρατιώτες. Η γη εκεί είναι πολύ επίπεδη και εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και στις δύο πλευρές πεθαίνουν κάθε λεπτό», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί ακόμη να καθορίσει την ημερομηνία έναρξης των επαφών.
Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ότι αν οι όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα δεν απελευθερωθούν μέχρι την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, «θα ξεσπάσει κόλαση» στην ευρύτερη περιοχή.
«Δεν θα είναι καλό για τη Χαμάς και δεν θα είναι καλό, ειλικρινά, για κανέναν. Θα ξεσπάσει η κόλαση. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, αλλά αυτό είναι», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι «δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε γίνει» η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ.
Ο Τραμπ μίλησε με καλά λόγια και για τον Ταγίπ Ερντογάν και τον ρόλο που έπαιξε στην ανατροπή Άσαντ στη Συρία, ενώ τέλος καλωσόρισε την απόφαση της Meta να καταργήσει το fact checking στις αναρτήσεις σε facebook και instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr