Σύμφωνα με το CNBC, περισσότερες από τις μισές από τις αναμενόμενες δαπάνες για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης θα πραγματοποιηθούν στις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ. Το οικονομικό έτος 2025 της Microsoft λήγει τον Ιούνιο.
«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται της παγκόσμιας κούρσας για την τεχνητή νοημοσύνη χάρη στην επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων και στις καινοτομίες αμερικανικών εταιρειών όλων των μεγεθών, από δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις έως καθιερωμένες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Σμιθ. «Στη Microsoft, το έχουμε διαπιστώσει αυτό από πρώτο χέρι μέσω της συνεργασίας μας με την OpenAI, από ανερχόμενες εταιρείες όπως η Anthropic και η xAI, καθώς και από τις δικές μας πλατφόρμες και εφαρμογές λογισμικού με δυνατότητα AI».
Σημειώνεται επίσης ότι αρκετές κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας σπεύδουν να δαπανήσουν δισεκατομμύρια για την Nvidia, μονάδες επεξεργασίας γραφικών για την εκπαίδευση και την εκτέλεση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Η ταχεία εξάπλωση του βοηθού ChatGPT της OpenAI, ο οποίος ξεκίνησε στα τέλη του 2022, έδωσε το έναυσμα για τον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης για τις εταιρείες να παρέχουν τις δικές τους δυνατότητες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Έχοντας επενδύσει περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, η Microsoft παρέχει υποδομές cloud στην startup και έχει ενσωματώσει τα μοντέλα της στα Windows, το Teams και άλλα προϊόντα.
Επιπλέον, η Microsoft δήλωσε 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες και περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με χρηματοδοτική μίσθωση παγκοσμίως, με 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια να δαπανώνται για ακίνητα και εξοπλισμό, κατά το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2025. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα αυξηθούν διαδοχικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους, δήλωσε τον Οκτώβριο η οικονομική διευθύντρια της Microsoft Έιμι Χουντ.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της Visible Alpha ανέμεναν προσθήκες 63,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ακίνητα και εξοπλισμό στο οικονομικό έτος 2025, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση 42% σε ετήσια βάση.
Την ίδια στιγμή, τα έσοδα της Microsoft από το Azure και άλλες υπηρεσίες cloud αυξήθηκαν κατά 33% στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο, με 12 ποσοστιαίες μονάδες να προέρχονται από τις υπηρεσίες AI.
Ο Σμιθ κάλεσε επίσης την επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προστατεύσει την ηγετική θέση της χώρας στην ΑΙ μέσω της εκπαίδευσης και της προώθησης των αμερικανικών τεχνολογιών ΑΙ στο εξωτερικό.
«Η Κίνα αρχίζει να προσφέρει στις αναπτυσσόμενες χώρες επιδοτούμενη πρόσβαση σε σπάνια τσιπ και υπόσχεται να κατασκευάσει τοπικά κέντρα δεδομένων AI», έγραψε ο Smith. «Οι Κινέζοι αναγνωρίζουν σοφά ότι αν μια χώρα τυποποιηθεί στην πλατφόρμα AI της Κίνας, πιθανότατα θα συνεχίσει να βασίζεται σε αυτή την πλατφόρμα στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Η καλύτερη απάντηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να παραπονιούνται για τον ανταγωνισμό, αλλά να διασφαλίζουν ότι θα κερδίσουν τον αγώνα μπροστά. Αυτό θα απαιτήσει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να προωθήσουμε την αμερικανική τεχνητή νοημοσύνη ως μια ανώτερη εναλλακτική λύση».
Το data centers στην Ελλάδα
Θυμίζουμε πως η Microsoft έχει ανακοινώσει από το 2020 μία μεγάλη επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων για τρία data centers στην Ελλάδα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει με την αναμενόμενη ταχύτητα.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί να μετατραπεί σε κόμβο ευρυζωνικότητας και ανάπτυξης ενός από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα κέντρων αποθήκευσης δεδομένων, ή απλά data centers, σε ολόκληρη την περιφέρεια. Ωστόσο, παραμένουν ορισμένες παθογένειες και γραφειοκρατικές εμπλοκές.
Έπειτα από τέσσερα χρόνια, η Microsoft έλαβε πάντως το περασμένο φθινόπωρο τη μία από τις τρεις άδειες για να προχωρήσει στην κατασκευή του πρώτου από τα 3 data center που προγραμματίζει στην Ελλάδα, σε μια επένδυση συνολικού ύψους 970 εκατ.
Το επενδυτικό σχέδιο αφορά σε συγκρότημα τριών data centers, ενός στα Σπάτα και δύο στο Κορωπί, που υπόσχεται να δημιουργήσει άμεσα 100 νέες θέσεις εργασίας και 300 σε ορίζοντα δεκαετίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr