Όπως υπογραμμίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι το πιο εκτεταμένο διεθνές νομικό μέσο για τη θέσπιση δεσμευτικών υποχρεώσεων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Η Συνθήκη αναγνωρίζει τη βία κατά των γυναικών ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια μορφή διάκρισης κατά των γυναικών.
Βασισμένη σε μια προσέγγιση με επίκεντρο τα θύματα, προσφέρει πρακτικά εργαλεία για τη διασφάλιση της προστασίας των γυναικών και των κοριτσιών, την ασφάλειά τους και την ενδυνάμωσή τους. Τα συνδέει με τον ευρύτερο στόχο της επίτευξης της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Κατά την τελευταία δεκαετία, έχει καθοδηγήσει πολλά κράτη στην προώθηση της νομοθεσίας και των πολιτικών τους, προκειμένου να αποτραπεί και να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η βία κατά των γυναικών. Η σύμβαση κάνει τη διαφορά για τις γυναίκες και τα κορίτσια και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό εργαλείο συνηγορίας.
Μέχρι στιγμής, 38 χώρες έχουν γίνει συμβαλλόμενα μέρη στη σύμβαση. Τον Οκτώβριο του 2023, η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας την, επίσης, συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr