Οπως αναφέρεται σε Ενημερωτικό Εγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, από τις 21 Απριλιου 2023, η Κομισιόν έχει προτείνει να επικαιροποιηθούν ορισμένοι από τους κανόνες που διέπουν ένα σύνολο οδηγιών για τα τρόφιμα –τις οδηγίες για το «πρωινό» – συμπεριλαμβανομένων των προτύπων μάρκετινγκ.
Η αναθεώρηση απηχεί επίσης βασικά μηνύματα της στρατηγικής της ΕΕ «από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των βιώσιμων συστημάτων τροφίμων και αναγνωρίζει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ «υγιεινών ανθρώπων, υγιών κοινωνιών και ενός υγιούς πλανήτη».
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την τροποποίηση του ορισμού της μαρμελάδας, τον κόψιμο της ζάχαρης στον χυμό φρούτων και την καθιέρωση αυστηρότερης επισήμανσης προέλευσης για το μέλι και ανοίγοντας το δρόμο για την παραγωγή εβαπορέ γάλακτος χωρίς λακτόζη.
Στα σχόλιά τους, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι εστίασαν στην επισήμανση του μελιού, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για την έλλειψη φιλοδοξίας της πρότασης και ζητώντας να αναφέρεται κάθε χώρα προέλευσης, με φθίνουσα σειρά, και το αντίστοιχο μερίδιο μελιού της.
Στο Κοινοβούλιο, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) χειρίζεται τον φάκελο, με εισηγητή τον Αυστριακό ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Alexander Bernhuber.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr