Όπως αναφέρει, το κέντρο εντόπισε μια σειρά διαρθρωτικών προβλημάτων που επηρεάζουν την αμεροληψία της ΕΣΔΑ.
Σε απάντηση στην πρώτη έκθεση του ECLJ, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης δημιούργησε μια αποστολή εμπειρογνωμόνων για την ανεξαρτησία της ΕΣΔΑ, η οποία εργάζεται για τη διαδικασία μεταρρύθμισης του Δικαστηρίου.
Ωστόσο, υπογραμμίζει, η νέα έκθεση του ECLJ συνεχίζει αυτό το έργο επισημαίνοντας επίσης περιπτώσεις νεποτισμού ή έλλειψης διαφάνειας του Μητρώου, αποδεικνύοντας έτσι ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ανταποκρίνεται στα ισχύοντα πρότυπα του.
Το ECLJ διαπίστωσε επίσης ότι οι νομικές αρμοδιότητες των δικαστών του ΕΣΔΑ ποικίλλουν ως προς την ποιότητα, καθώς «ορισμένες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν διαθέτουν πραγματικά ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς και ως εκ τούτου, μερικές φορές είναι δύσκολο να βρεθούν άτομα με τα απαραίτητα ηθικά και επαγγελματικά προσόντα για να είναι δικαστές κατάλληλοι για το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης».
Ζητάμε λοιπόν από την Επιτροπή:
-Αν εξακολουθεί να θεωρεί ότι η προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της ΕΕ;
-Θα απαιτήσει την αναστολή των διαπραγματεύσεων έως ότου βελτιωθεί η αμεροληψία της ΕΣΔΑ;
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr