Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, ενώ η Φινλανδία εντάχθηκε στη δυτική στρατιωτική συμμαχία τον Απρίλιο, η υποψηφιότητα της Σουηδίας καθυστερεί λόγω των αντιρρήσεων από την Τουρκία και την Ουγγαρία.
Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, τις οποίες κέρδισε ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τον δεύτερο γύρο της Κυριακής, περιέπλεξαν τη διαδικασία.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ είπε αρχικά στο τηλεοπτικό δίκτυο SVT τη Δευτέρα ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη σε μια συγκέντρωση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο.
«Αλλά ενημερωθήκαμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έρχεται, επομένως δεν θα υπάρξει καμία συνάντηση εκεί», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπίλστρομ, προσθέτοντας ότι η συνάντηση ωστόσο θα πραγματοποιηθεί «σύντομα».
Οι τριβές μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας είναι μακροχρόνιες.
Στο παρελθόν, η Σουηδία έχει επικρίνει τη στάση της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αμφισβητεί το αν τηρούνται τα δημοκρατικά πρότυπα.
Η Τουρκία λέει ότι η Σουηδία φιλοξενεί μέλη μαχόμενων ομάδων που θεωρεί τρομοκράτες και δεν έχει εκπληρώσει το μέρος της συμφωνίας που συνήφθη στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο για να κατευνάσει τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια.
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για το ΝΑΤΟ σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των εκλογών.
«Ανυπομονώ να μπορέσω να αλλάξω ταχύτητα και να επιταχύνω τα πράγματα τώρα που ξέρουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα», είπε ο Μπίλστρομ.
Ο Μπίλστρομ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ήλπιζε ότι η Σουηδία θα μπορούσε να γίνει το 32ο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr