Το κλίμα είναι υποτονικό στο ξεκίνημα της εβδομάδας, λόγω των αργιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι το συνήψαν το Σαββατοκύριακο συμφωνία για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και του ανώτατου ορίου των κρατικών δαπανών για τα επόμενα δύο χρόνια. Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι τα μέλη του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.
Η επίτευξη της συμφωνίας που φέρνει πιο κοντά την αποφυγή αθέτησης του χρέους των ΗΠΑ ανανέωσε την όρεξη των επενδυτών για πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα εμπορεύματα.
Οι αναλυτές είπαν ότι η προσωρινή συμφωνία απομάκρυνε την πίεση από τις αγορές, προσφέροντας ένα ράλι ανακούφισης στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου.
«Θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερα κέρδη καθώς ξεκινά ένα ράλι ανακούφισης στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές όταν οι ΗΠΑ επιστρέψουν από το μακρύ Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.
Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν βραχύβια οποιαδήποτε ώθηση στις τιμές του πετρελαίου από τη συμφωνία για το χρέος.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, δήλωσε ο αναλυτής της IG στο Σίδνεϋ, Τόνι Σικάμορ: «Τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ αποτελούν αντίθετο άνεμο για τη ζήτηση αργού πετρελαίου», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συνεδριάσει στις 4 Ιουνίου.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε τους short sellers που στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν να προσέξουν, σε ένα πιθανό μήνυμα ότι ο ΟΠΕΚ + μπορεί να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή.
Ωστόσο, σχόλια από Ρώσους αξιωματούχους πετρελαίου και πηγές, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ, δείχνουν ότι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο τείνει να αφήσει αμετάβλητη την παραγωγή.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,22% στα 72,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,38% στα 76,69 δολάρια το βαρέλι.
Ενισχύεται το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 4,180% στα 25,545 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται οριακά 0,02% στα 1.963,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,22% στα 23,308 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,14% στα 3,687 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0717 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,03% στο 1,2344 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8682 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr