Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η ΕΕ λαμβάνει υπόψη ποιος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων δικαιοδοσιών της για φορολογικούς σκοπούς στις αποφάσεις της για την εξωτερική πολιτική, όταν εξετάζει την αναπτυξιακή συνεργασία και άλλες οικονομικές σχέσεις με τρίτες χώρες.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει ένα επιζήμιο προνομιακό φορολογικό καθεστώς (International Holding Companies – Διεθνείς Μητρικές Εταιρείες) και δεν έχει επιλύσει αυτό το ζήτημα», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων που ετοιμάστηκε για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
«Τα Νησιά Μάρσαλ διευκολύνουν τις υπεράκτιες δομές και ρυθμίσεις που στοχεύουν στην προσέλκυση κερδών χωρίς πραγματική οικονομική ουσία, αποτυγχάνοντας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των απαιτήσεων», επισημαίνεται και προστίθεται:
«Η Κόστα Ρίκα έχει ένα επιζήμιο καθεστώς εξαίρεσης εισοδήματος από ξένες πηγές και δεν έχει επιλύσει ακόμη αυτό το ζήτημα».
Ο κατάλογος της ΕΕ, που δημιουργήθηκε το 2017 μετά από αποκαλύψεις για εκτεταμένα συστήματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, περιλαμβάνει πλέον 16 χώρες, οι οποίες είναι οι εξής: Αμερικανικές Σαμόα, Ανγκουίλα, Μπαχάμες, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Κόστα Ρίκα, Φίτζι, Γκουάμ, Νήσοι Μάρσαλ, Παλάου, Παναμάς, Ρωσία, Σαμόα, Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Νησιά Τουρκ και Κάικος, Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι και Βανουάτου.
Σύμφωνα με το Reuters, όσοι βρίσκονται στη μαύρη λίστα αντιμετωπίζουν ζημιές στη φήμη τους, υψηλότερο έλεγχο στις οικονομικές τους συναλλαγές και κινδυνεύουν να χάσουν πόρους της ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr