Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το παραπάνω δίκτυο είχε έδρα τη Ρωσία αλλά στοχοποιούσε πολίτες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας. Το δίκτυο είχε περίπου 1.700 λογαριασμούς οι οποίοι ψευδώς παρουσιάζονταν ως ουκρανικοί και διέσπειραν μηνύματα κατά της Ουκρανίας.
Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, στην παραπάνω περίπτωση, οι λογαριασμοί χρησιμοποιούσαν προγράμματα σύνθεσης λόγου και διέσπειραν φιλορωσική προπαγάνδα στη μητρική γλώσσα των πολιτών των ξένων χωρών στους οποίους απευθύνονταν.
Σύμφωνα με την CEO και ιδρυτή της Anchor Change και πρώην επικεφαλής του τομέα public policy του Facebook, Κέιτι Χάρμπαθ, «δεδομένης της αύξησης της δημοφιλίας της τεχνητής νοημοσύνης, θα παρατηρήσουμε όλο και περισσότερη δραστηριότητα από δίκτυα τέτοιου είδους. Πιστεύω πως η αναγνώριση και η καταπολέμησή τους θα δυσκολέψει πολύ στο εγγύς μέλλον, κάτι που θα επιδεινώσει το φαινόμενο της παραπληροφόρησης».
Κάπου εδώ, αξίζει να τονισθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οργανωμένα δίκτυα παραπληροφόρησης προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη τόσο στις ΗΠΑ, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Συνήθως τα group αυτά προέρχονται από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν και χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Twitter, Facebook και TikTok για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους. Η TikTok Inc. βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των αρχών αφού ανήκει στην κινεζική ByteDance Ltd.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr