Συγκεκριμένα ο Ρουμάνος Υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι η μόνη ευκαιρία της Ουκρανίας για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.
Η Ρουμανία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μοιράζεται ένα σύνορο 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, φιλοξενεί ένα αμερικανικό αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων, ενώ από φέτος στο έδαφός της εδρεύει μια μόνιμη μάχιμη ομάδα της Συμμαχίας.
Περίπου 2,65 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Ευρώπη μέσω της Ρουμανίας κατά τους οκτώ μήνες από την έναρξη του πολέμου.
Αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βασίλε Ντίνκου:
«Η κίνησή μου γίνεται καθώς είναι αδύνατον να συνεργαστώ με τον Ρουμάνο πρόεδρο, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Θεωρώ ότι η απομάκρυνσή μου από την θέση μου είναι απαραίτητη ώστε να μην μπλοκαριστεί μια σειρά από σχέδια που είναι απολύτως απαραίτητα για ... το υπουργείο και για τον στρατό».
Όπως μεταδίδει και το Reuters, στις αρχές Οκτωβρίου ο Ντίνκου είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται διεθνείς συμμάχους για να διαπραγματευτεί τις εγγυήσεις ασφαλείας και την ειρήνη με την Ρωσία προκαλώντας επικρίσεις από τον πρόεδρο της χώρας Κλάους Γιοχάνις και από ηγέτες του κυβερνώντος συνασπισμού.
Αργότερα δήλωσε ότι τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν.
Όπως είπε ο Γιοχάνις, οι Ουκρανοί πληρώνουν με το αίμα τους τον πόλεμο και μόνο εκείνοι θα αποφασίσουν τί και πότε θα διαπραγματευτούν, μια θέση την οποία πρεσβεύουν η Ρουμανία και η ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr