Πληροφορίες από το Reuters αναφέρουν ότι καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία είναι αντίθετες στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, οι ηγέτες της Ε.Ε. κινούνται προς μια «συναίνεση» για μια εναλλακτική τιμή αναφοράς σε σχέση με το TTF (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων), που αποτελεί σήμερα την τιμή αναφοράς για την Ευρώπη.
Όπως τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι θετικά διακείμενες απέναντι σε μια τέτοια επιλογή που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση.
Από κοινού αγορά ενέργειας
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η υποστήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από κοινού αγορά ενέργειας αυξάνεται, σύμφωνα με όσα δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα.
«Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται», υπενθύμισε ο Μισέλ. «Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε.
Μητσοτάκης: Παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως διαμορφώνεται κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή δραστική παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο.
Στο πλαίσιο αυτό συμπλήρωσε πως "είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση".
Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Χαίρομαι γιατί μετά από επιμονή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει έστω και με καθυστέρηση. Έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένοι να αξιοποιήσει την μεγάλη δύναμη που έχει ως ευρωπαΐκή οικογένεια να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλειας εφοδιασμού».
Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 20 και 21 Οκτωβρίου.
Για το ίδιο θέμα ο Εμανουέλ Μακρόν είπε μετά τη Σύνοδο ότι οι ηγέτες ανέθεσαν στην Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για έναν μηχανισμό τιμολόγησης φυσικού αερίου την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί στη σύνοδο κορυφής στις 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Είναι φανερό πως ο γερμανικός άξονας έχει ακόμα τις εντάσεις του.
Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου ένα ευρύ πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για μείωση των τιμών αερίου και πιο μακροπρόθεσμα βήματα για επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικού.
Στις δικές του δηλώσεις, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι λύθηκαν οι «παρεξηγήσεις» με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το γερμανικό πακέτο στήριξης των 200 δισ. ευρώ.
«Χρησιμοποίησα την ευκαιρία για να εξηγήσω το πακέτο στους ομολόγους μου και να το βάλω στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό ήταν σημαντικό και σίγουρα συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων».
«Με τις αποφάσεις μας κινούμαστε στο πλαίσιο αυτού που κινούνται και άλλοι στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.
Φον ντερ Λάιεν: Θα εξετάσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση
Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν πιο λεπτομερείς προτάσεις για την ενεργειακή κρίση, τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα.
«Είναι ύψιστης σημασίας να έχουμε κοινές αγορές αερίου στην ΕΕ», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ο κατακερματιαμός της ενιαίας αγοράς. "Θα εξετάσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση για να διακοπούν οι αγορές ρωσικού φυσικού αερίου", τόνισε.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr