Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, η ΕΕ εξακολουθεί να προάγει τον θεμιτό φορολογικό ανταγωνισμό και να αντιμετωπίζει τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές. Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσθέσει την Ανγκουίλα, τις Μπαχάμες και τις Νήσους Τερκς και Κάικος στον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Με τις προσθήκες αυτές, ο ενωσιακός κατάλογος περιλαμβάνει πλέον 12 περιοχές δικαιοδοσίας:
- Αμερικανική Σαμόα
- Ανγκουίλα
- Μπαχάμες
- Φίτζι
- Γκουάμ
- Παλάου
- Παναμάς
- Σαμόα
- Τρίνινταντ και Τομπέιγκο
- Νήσοι Τερκς και Κάικος
- Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι
- Βανουάτου
Το Συμβούλιο αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας δεν συνεργάζονται σε φορολογικά θέματα και τις καλεί να εργαστούν από κοινού με την Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» της ΕΕ προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί.
Οι Νήσοι Τερκς και Κάικος εγγράφονται για πρώτη φορά στον κατάλογο. Οι Μπαχάμες είχαν ήδη εγγραφεί στον κατάλογο το 2018 και η Ανγκουίλα μία φορά το 2020.
Πού οφείλονται οι προσθήκες
Ο αναθεωρημένος ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας (παράρτημα I) περιλαμβάνει χώρες που είτε δεν έχουν συμμετάσχει σε εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ σχετικά με τη φορολογική διακυβέρνηση είτε δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν στη συμμόρφωση με ένα σύνολο αντικειμενικών κριτηρίων χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης, τα οποία περιλαμβάνουν τη φορολογική διαφάνεια, τη δίκαιη φορολόγηση και την εφαρμογή διεθνών προτύπων που αποσκοπούν στην πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών.
Ο λόγος για τη συμπερίληψη της Ανγκουίλας, των Μπαχαμών και των Νήσων Τερκς και Κάικος στον κατάλογο είναι ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτές οι τρεις περιοχές δικαιοδοσίας, οι οποίες εφαρμόζουν μηδενικό ή ονομαστικό μόνο συντελεστή φόρου εισοδήματος εταιρειών, προσελκύουν κέρδη χωρίς πραγματική οικονομική δραστηριότητα (κριτήριο 2.2 του καταλόγου της ΕΕ). Ειδικότερα, δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς σε ορισμένες συστάσεις του φόρουμ του ΟΟΣΑ για τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές (FHTP) σε σχέση με την επιβολή των απαιτήσεων περί οικονομικής υπόστασης, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις τους στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Η Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας», η οποία προετοιμάζει τις επικαιροποιήσεις του καταλόγου, συνεργάζεται στενά με διεθνείς φορείς, όπως το FHTP, για την προώθηση της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr