Η Κίνα δεν διέψευσε καν την πληροφορία, αλλά οι ανταποκριτές των διεθνών μέσων εκεί, μετέδωσαν ότι τίποτα τέτοιο δεν συνέβη.
Η διάδοση των fake news ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ακόμα και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτό ως ανεπιβεβαίωτη φήμη που έγινε viral στο Διαδίκτυο.
Υπήρξαν αναφορές για ακύρωση πολλών πτήσεων στις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά και πάλι δεν υπήρξε διασταύρωση της είδησης.
Υπήρχαν ψεύτικες ειδήσεις για πραξικοπήματα στην Κίνα κατά καιρούς, αλλά αυτή τη φορά πήραν μεγαλύτερη έκταση, επειδή μεταδόθηκαν -έστω με επιφύλαξη- και από μεγάλα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με ειδικούς στην Κίνα, δεν υπάρχει κανένα σημάδι πραξικοπήματος, ενώ και ο ανταποκριτής του Der Spiegel στο Πεκίνο ανέβασε το πρωί σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν ότι στο Πεκίνο όλα κυλούν ομαλά.
{https://twitter.com/schorselysees/status/1573949280234008576}
Ενώ είναι αλήθεια ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια για λίγες μέρες, ο λόγος για αυτό θα μπορούσε να είναι επειδή βρίσκεται σε καραντίνα μετά την επιστροφή του από το Ουζμπεκιστάν, όπου και συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Να σημειωθεί ακόμα πως η φήμη για τη σύλληψη του Xi Jinping ήρθε μετά την καταδίκη δύο πρώην υπουργών σε θάνατο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, για δωροδοκία και άλλα εγκλήματα.
Όλα αυτά ενόψει του Συενδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον Οκτώβριο, όπου και αναμένεται να παραταθεί η θητεία του Xi Jinping στην ηγεσία της χώρας.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr