Κι’ αυτό ενώ, όπως σημειώνει, η Ουκρανία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης των χωρών που έχουν εντοπιστεί ότι έχουν στρατηγικές ελλείψεις κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Αναφέρει συγκεκριμένα, όμως, ότι:
- Τον Μάρτιο του 2014, το Συμβούλιο ενέκρινε κυρώσεις κατά 18 Ουκρανών που προσδιορίστηκαν ως υπεύθυνοι για την κατάχρηση κεφαλαίων του ουκρανικού κράτους.
- Η Ουκρανία βαθμολογείται με 33 στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας ενώ, είναι ευρέως διαδεδομένη η κουλτούρα διαφθοράς στην Ουκρανία, ως παράγοντας κινδύνου κατά τον εντοπισμό του κινδύνου ML/TF και την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου των πελατών.
Στην συνέχεια τονίζει ότι, στις 27 Απριλίου 2022, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με τη χρηματοοικονομική ένταξη στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας την ευελιξία του Πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας κατά την επαφή με πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Για παράδειγμα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να εφαρμόζουν απλοποιημένη δέουσα επιμέλεια πελάτη σε περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος ξεπλύματος χρήματος/χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ML/TF) είναι μειωμένος και δεν χρειάζεται να ελέγξουν το διαβατήριο του υποψήφιου πελάτη για να επαληθεύσουν την ταυτότητά του και μπορούν αντ' αυτού να βασιστούν σε άλλα έγγραφα , όπως στοιχεία ότι ο υποψήφιος πελάτης είναι πρόσφυγας από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΑΤ, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους, σχετικούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του ποιος είναι ο πελάτης τους κατά την αξιολόγηση του κινδύνου ML/TF και να υποβάλλουν ορισμένες ερωτήσεις ελέγχου για τον προσδιορισμό των παραγόντων κινδύνου πελατών.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr