Ο ΟΟΣΑ συνεχίζει να φιλοξενεί τεχνικές διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας που υποστήριξαν, κατ' αρχήν, σχεδόν 140 χώρες πέρυσι. Το τρέχον χρονοδιάγραμμά της απαιτεί η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ παγκοσμίως έως το τέλος του 2023.
«Βρισκόμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης», είπε ο Πασκάλ Σαιν-Αμανς σήμερα Πέμπτη σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Περιφέρειας της Κολούμπια. «Υπάρχει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα. Θα δούμε αν μπορεί να επιτευχθεί».
Οι διαπραγματεύσεις αφορούν το τμήμα της συμφωνίας που θα ανακατανείμει ορισμένους από τους φόρους που επιβάλλονται στις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου, με βάση το πού οι εταιρείες παράγουν έσοδα σε αντίθεση με το πού δεσμεύουν τα κέρδη τους.
Αυτό το στοιχείο θα απαιτήσει επικύρωση από νομοθετικά σώματα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, είπε ο Saint-Amans.
«Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αυτό είναι που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε, διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εναλλακτική, η οποία δεν φαίνεται καλή», είπε. «Σίγουρα δεν πρόκειται για την επιστροφή στο προϋπάρχον status quo», αλλά για την επιστροφή των διχαστικών φόρων για τις ψηφιακές υπηρεσίες, των εμπορικών διαφορών και της περαιτέρω επιδείνωσης των διεθνών φορολογικών κανόνων.
Ο Saint-Amans εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περάσουν μια οδηγία αυτόν τον μήνα που θα θεσπίσει το άλλο μέρος της φορολογικής συμφωνίας - έναν ελάχιστο φόρο 15% - στο εμπορικό μπλοκ. Η Πολωνία εμπόδισε το πέρασμά του τον περασμένο μήνα.
«Έχουμε 26 από τις 27 χώρες στην ΕΕ που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την οδηγία», είπε. «Θα καταφέρουν να φέρουν την Πολωνία; Το πιστεύουμε.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr