Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που ξεκίνησαν από ρεπορτάζ του BBC που ανέφερε ότι οικιακές βοηθοί τίθενται σε πώληση στις δημοφιλείς πλατφόρμες, οι γυναίκες, κυρίως φτωχές από την Ασία και την Αφρική, γίνονταν αντικείμενα ανταλλαγής και πωλούνταν σε ένα διαδικτυακό σκλαβοπάζαρο.
Οι οικιακοί βοηθοί ζούσαν κυρίως σε Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Κουβέιτ και προέρχονταν κυρίως από φτωχότερες χώρες της Νότιας Ασίας, κυρίως από τις Φιλιππίνες, και της Αφρικής.
Η Apple αποφάσισε να μην εφαρμόσει τις απειλές της μόνο όταν είδε ότι το Facebook απενεργοποίησε περίπου 1.000 λογαριασμούς που… διαφήμιζαν τις γυναίκες, ανεβάζοντας συχνά και βίντεο και βιογραφικά.
Το Facebook γνώριζε
Όπως αποκαλύπτεται στα έγγραφα, το Facebook γνώριζε το τι συνέβαινε έναν ολόκληρο χρόνο πριν την απειλή της Apple και μάλιστα είχε δώσει στο θέμα το κωδικό όνομα «ΗΕx», ή αλλιώς «Human Exploitation (ανθρώπινη εκμετάλλευση)».
Οι γυναίκες διαμαρτύρονταν ότι έπεφταν θύματα ξυλοδαρμού και κακοποίησης, ενώ σε κάποιες έπαιρναν τα διαβατήρια. Το 2018, μάλιστα, μια Φιλιππινέζα βρέθηκε νεκρή σε ψυγείο, με την κυβέρνηση της χώρας να απαγορεύει στις υπηκόους της να ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή για δουλειά.
Τα ¾ των ποσταρισμάτων για τις υπηρέτριες ήταν στο Instagram με link για εξωτερικές ιστοσελίδες, όπως ανακάλυψε η εταιρεία. Υπάλληλοι του Instagram που μπήκαν στους λογαριασμούς των γυναικών ανακάλυψαν σοκαριστικά μηνύματα για σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, ενώ άλλες παραπονιούνταν ότι τις κλείδωναν στα σπίτια που εργάζονταν και τους πήραν τα διαβατήρια.
Ακόμα και σήμερα, βάζοντας στην αναζήτηση της πλατφόρμας τη λέξη «khadima» ή αλλιώς «υπηρέτριες» στα αραβικά, εμφανίζονται λογαριασμοί με φωτογραφίες γυναικών από την Αφρική ή τη Νότια Ασία, με ηλικίες και τιμές δίπλα.
Μάλιστα, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων έχει υπαλλήλους που έχουν επωμιστεί να εντοπίζουν αυτές τις αναρτήσεις και να προστατεύουν τις γυναίκες.
«Πήραμε το πρόβλημα στα σοβαρά»
Εκπρόσωπος του Facebook τόνισε στο Associated Press ότι έλαβαν στα σοβαρά το πρόβλημα: «Απαγορεύουμε την ανθρώπινη εκμετάλλευση υπό οποιαδήποτε μορφή. Μαχόμαστε την ανθρώπινη εκμετάλλευση στην πλατφόρμα μας εδώ και χρόνια και ο στόχος μας παραμένει να αποτρέψουμε τον οποιονδήποτε θέλει να εκμεταλλευτεί τους άλλους από το να φιλοξενείται στην πλατφόρμα μας».
Οι γυναίκες που έπεσαν θύματα της εκμετάλλευσης, πάντως, έχουν να διηγηθούν τραγικές ιστορίες.
Μια Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός στο Κουβέιτ περιέγραψε πώς πουλήθηκε σε μια άλλη οικογένεια μέσω ανάρτησης στο Instagram τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ είπε στο AP ότι γνώριζε και άλλες συμπατριώτισσές της που «τις εμπορεύονταν διαδικτυακά σαν αντικείμενα».
«Ήμουν σαν ένα ζώο που το πουλούσαν από τον έναν στον άλλον. Αν το Facebook και το Instagram δεν λάβουν σοβαρότερα και αποφασιστικότερα μέτρα, θα υπάρξουν περισσότερα θύματα όπως εγώ. Ήμουν τυχερή που δεν κατέληξα νεκρή ή σκλάβα του σεξ», είπε μεταξύ άλλων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr