Με τα NFT, το έργο τέχνης μπορεί να «αναγνωριστεί» με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό πιστοποιητικό ιδιοκτησίας το οποίο μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί.
Γενικά, δεν δίνουν στον αγοραστή το πραγματικό έργο τέχνης ή τα πνευματικά του δικαιώματα.
Ο Benyamin Ahmed διατηρεί τα κέρδη του σε Ethereum - το κρυπτονόμισμα στο οποίο πωλήθηκαν.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να ανέβουν ή να μειωθούν σε αξία, και δεν υπάρχει αντίγραφο ασφαλείας από τις αρχές εάν το ψηφιακό πορτοφόλι στο οποίο τα φυλάει χακαριστεί ή παραβιαστεί.
O Benyamin δεν είχε ποτέ παραδοσιακό τραπεζικό λογαριασμό.
Εξαιρετικά περήφανος
Οι συμμαθητές του Benyamin αγνοούν προς το παρόν τον νέο κρυπτο-πλούτο του, αν και έχει κάνει βίντεο στο YouTube σχετικά με το χόμπι του, το οποίο απολαμβάνει παράλληλα με το κολύμπι, το μπάντμιντον και το ταεκβοντό.
"Η συμβουλή μου σε άλλα παιδιά που ίσως θέλουν να μπουν σε αυτόν τον χώρο είναι να μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει coding, ίσως επειδή πιέζεστε από τους συνομηλίκους σας - όπως και αν σας αρέσει το μαγείρεμα, μαγειρέψτε, αν σας αρέσει ο χορός, χορέψτε, απλά δώστε τον καλύτερο σας εαυτό», είπε.
Ο πατέρας του Benyamin, Imran, ένας προγραμματιστής λογισμικού που εργάζεται στα παραδοσιακά χρηματιστηριακά, ενθάρρυνε τον Benyamin και τον αδελφό του, Yousef, να ξεκινήσουν προγραμματισμό στην ηλικία των πέντε και έξι ετών.
Τα παιδιά είχαν το πλεονέκτημα ενός ισχυρού δικτύου εμπειρογνωμόνων τεχνολογίας και πληροφορικής να καλέσουν για συμβουλές και βοήθεια - αλλά είναι εξαιρετικά περήφανος για αυτά.
Πιο σοβαρό
“Ήταν απλά μια μικρή διασκεδαστική άσκηση - αλλά κατάλαβα πολύ νωρίς ότι ήταν πραγματικά δεκτικοί σε αυτό και ήταν πολύ καλοί", είπε ο Imran.
«Οπότε αρχίσαμε να σοβαρευόμαστε λίγο - και τώρα γίνεται κάθε μέρα... αλλά δεν μπορείς να στριμώξεις αυτά τα πράγματα, δεν μπορείς να πεις ότι θα μάθω coding σε τρεις μήνες».
Τα αγόρια έκαναν 20 ή 30 λεπτά ασκήσεων coding την ημέρα - συμπεριλαμβανομένων των διακοπών, είπε.
Το Weird Whales είναι η δεύτερη συλλογή ψηφιακής τέχνης του Benyamin, μετά από ένα παλαιότερο σετ εμπνευσμένο από το Minecraft που πουλούσε λιγότερο καλά.
Αυτή τη φορά, άντλησε έμπνευση από ένα γνωστό meme μιας φάλαινας από εικονοστοιχεία και ένα δημοφιλές στυλ ψηφιακής τέχνης, αλλά χρησιμοποίησε το δικό του πρόγραμμα για να δημιουργήσει το σύνολο των 3.350 φαλαινών τύπου emoji.
"Ήταν ενδιαφέρον να τα βλέπω όλα να εκκολάπτονται, καθώς εμφανίστηκαν στην οθόνη μου σιγά σιγά δημιουργώντας", είπε.
Ο Benyamin εργάζεται ήδη για την τρίτη συλλογή του με θέμα υπερήρωες.
Θα ήθελε επίσης να φτιάξει ένα “παιχνίδι μέσα στη θάλασσα" με τις φάλαινες.
«Αυτό θα ήταν καταπληκτικό», είπε.
Ο Imran είναι "100% βέβαιος" ότι ο γιος του δεν έχει παραβιάσει τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων και έχει προσλάβει δικηγόρους να "ελέγξουν" τη δουλειά του, καθώς και να λάβουν συμβουλές για το πώς να κατοχυρώσει τα δικά του σχέδια.
Ο κόσμος της τέχνης διχάζεται για την τρέχουσα τάση σχετικά με τα NFT.
Οι καλλιτέχνες λένε ότι αποτελούν μια χρήσιμη πρόσθετη γραμμή εσόδων.
Και υπάρχουν πολλές ιστορίες για εντυπωσιακά υψηλές πωλήσεις.
Υπάρχει όμως και σκεπτικισμός για το αν πρόκειται για ρεαλιστική μακροπρόθεσμη επένδυση.
Και ο πρώην δημοπρατής του Christie's Charles Allsopp είπε στο BBC News ότι η αγορά τους δεν είχε καμία λογική.
«Η ιδέα να αγοράσετε κάτι που δεν υπάρχει είναι παράξενη», είπε νωρίτερα φέτος.
"Οι άνθρωποι που επενδύουν σε αυτό είναι ψιλοκορόιδα - αλλά ελπίζω να μην χάσουν τα χρήματά τους".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr