Αυτό αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλείται δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung. Το εν λόγω εμβόλιο θα ήταν έτσι κατά 20 φορές ακριβότερο από αυτό της AstraZeneca.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δύο εταιρίες κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία μόνο τον Νοέμβριο, στα 15,50 ευρώ ανά εμβόλιο, τιμή περίπου ίδια με αυτήν που καταβάλλουν οι ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται στα μέσα Ιουνίου του περασμένου έτους, ο επικεφαλής της Biontech διαβεβαίωσε ότι καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν θα "κερδίσει" με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Λίγες μέρες αργότερα, η Επιτροπή της ΕΕ έλαβε μια αυστηρά εμπιστευτική προσφορά εκ μέρους της Pfizer και της Biontech.
Εξηγεί ρητά πόσο σοβαρή είναι η οικονομική ζημία που προκαλείται από την πανδημία, με την ΕΕ να κοστίζει 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ καθημερινά και 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ όλο το χρόνο. Μόνο ένα εμβόλιο είναι η έξοδος από αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σημείωνε.
Στη συνέχεια, η Pfizer / Biontech υποστηρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δικαιολογήσει τις τιμές τους εδώ και χρόνια: Σύμφωνα με αυτή τη λογική, ο αποφασιστικός παράγοντας δεν είναι πόσο έχει ξοδέψει κάποιος στην έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά πόσο μεγάλο είναι το ιατρικό όφελος μιας νέας παρασκευής.
Στη συνέχεια, η τιμή πρέπει να μετρηθεί. Στην προσφορά που υποβλήθηκε στην ΕΕ («Εκδήλωση Ενδιαφέροντος») συνεχίζει: Εάν τα δισεκατομμύρια και οι δισεκατομμύρια ζημίες που προκλήθηκαν από την πανδημία μεταφέρθηκαν σε ένα «παραδοσιακό μοντέλο κόστους-αποτελεσματικότητας», θα έφτανε κανείς σε τιμή για μια δόση εμβολίου που "θα ήταν ακατάλληλο κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας".
Μετά από αυτό το προοίμιο, η Pfizer / Biontech έκανε μια προφανώς γενναιόδωρη προσφορά: Οι δύο εταιρείες προσέφεραν στην ΕΕ το εμβόλιό τους στην τιμή των 54,08 ευρώ ανά δόση, για την αγορά 500 εκατομμυρίων δόσεων. Συνολικά, η Pfizer / Biontech ήθελαν 27 δισεκατομμύρια ευρώ για τα εμβόλια που θα έπρεπε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός της ΕΕ. Η Pfizer / Biontech εξασφάλισε ότι η τιμή περιλάμβανε ήδη την «υψηλότερη ποσοστιαία έκπτωση» που προσφέρθηκε σε μια βιομηχανική χώρα παγκοσμίως.
«Θεωρώ την τιμή μη-σοβαρή. Βλέπω σε αυτή μια προσπάθεια για κέρδος, η οποία στην τωρινή κατάσταση της πανδημίας δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο. Πιστεύω ότι δικαίως δίστασε η ΕΕ με μια τόσο υψηλή τιμή», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής για τα Φάρμακα του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου Βολφ Ντίτερ Λούντβιχ στην γερμανική εφημερίδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr