Με την ερώτησή του, ωστόσο, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής, ζητούσε από την Κομισιόν να διοχετεύσει αυτά τα ρομπότ κυρίως στη Ρουμανία και στις άλλες χώρες της ΕΕ που δυσκολεύονται να αγοράσουν αποτελεσματικό εξοπλισμό αντι-COVID 19.
Η Επίτροπος, με την σημερινή της απάντηση, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει ήδη προμηθευτεί 200 Ρομπότ και ότι αυτά θα διοχετευθούν, τις επόμενες ημέρες, στα κράτη μέλη.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:
Σημερινή απάντηση Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδη
Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη σε όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής στήριξης από διάφορα ταμεία της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το REACT-EU και το μέσο τεχνικής υποστήριξης.
Η νέα διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (6 βασίζεται στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου και παρέχει κεφάλαια στα κράτη μέλη για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της διπλής πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.
Τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να υποστηρίξουν βασικές μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα και πώς συνδέονται με συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα σε διάφορους τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της υγείας.
Το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI, 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ) επιτρέπει στην Επιτροπή να αναπτύξει στοχοθετημένες δράσεις στα κράτη μέλη και να αντιμετωπίσει την πανδημία. Μέσω αυτού του μέσου, η Επιτροπή έχει δωρίσει στα κράτη μέλη βασικά προϊόντα (εξοπλισμός ατομικής προστασίας και φάρμακα) και έχει συνάψει συμβάσεις αγοράς για εμβόλια. Δημιουργήθηκε ένα γραφείο εκκαθάρισης για να διευκολύνει την αντιστοίχιση των αναγκών των κρατών μελών με την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού. Το ESI χρησιμοποιείται επίσης για την ανάπτυξη ρομπότ απολύμανσης σε νοσοκομεία.
Για τη διανομή βασικών προϊόντων, η Επιτροπή καθορίζει ποσόστωση για κάθε κράτος μέλος χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Η μέθοδος λαμβάνει υπόψη τον συνολικό αριθμό περιπτώσεων και θανάτων από την έναρξη της πανδημίας, καθώς και τον αριθμό των περιπτώσεων και των θανάτων τις τελευταίες 14 ημέρες. Η Επιτροπή προσφέρει επίσης υποστήριξη στις συμμετέχουσες χώρες μέσω κοινών συμβάσεων προμηθειών (αγορά βασικού ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού) και δημιούργησε το πρώτο αποθεματικό διάσωσης (9).
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr