Μιλώντας, κατ’ αρχήν, για την Ιταλία ο ευρωβουλευτής αναφέρει ότι:
-Η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία έπληξε τον ιταλικό ξενοδοχειακό τομέα, οδηγώντας στην κατάρρευση των κρατήσεων και των εσόδων, αφήνοντας πολλά ιδρύματα σε κίνδυνο πτώχευσης. Σε ορισμένα μέρη της Σικελίας, το 80% των εγκαταστάσεων αναμένεται να κλείσουν την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
-Σύμφωνα με δεκάδες αναφορές, πολλά ιταλικά ξενοδοχεία ,με οικονομικές δυσκολίες έχουν λάβει τις τελευταίες εβδομάδες προσφορές από επιχειρηματίες και μεσάζοντες διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων. Προσφέρουν άμεση πληρωμή για να αγοράσουν τα καταστήματα σε τιμή 30-40% κάτω από την πραγματική τους αξία. Είναι σαφές ότι οι μεγάλες εθνικές και διεθνείς ομάδες εκμεταλλεύονται την κρίση και κερδοσκοπούν προκειμένου να συγκεντρώσουν περαιτέρω την οικονομική δύναμη στα χέρια τους και να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό.
-Επιπλέον, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τέτοιου είδους εξαγορές να πραγματοποιηθούν από οντότητες που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα τύπου μαφίας περιοριστικών μέτρων και πολλές επιχειρήσεις ενδέχεται να αποφασίσουν να πουλήσουν.
Στην σημερινή της απάντηση, όμως, η Επίτροπος Γιόχανσον, γενικεύει το πρόβλημα, αποδεχόμενη ότι η Κομισιόν γνωρίζει τον αυξημένο κίνδυνο εγκληματικής διείσδυσης στην νόμιμη οικονομία λόγω της πανδημίας COVID-19.
Δυστυχώς, όμως, παραπέμπει στο... μέλλον, για την θεσμοθέτηση μέτρων, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:
Απάντηση της κα Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (8.2.2021)
Ανταποκρινόμενη στον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19 στο οικοσύστημα τουρισμού της ΕΕ, η Επιτροπή ενέκρινε μέτρα για να αντιμετωπίσει το κλείδωμα, να βοηθήσει στο άνοιγμα των συνόρων και στην επανεκκίνηση των ταξιδιών.
Από τη σκοπιά των κρατικών ενισχύσεων, η Επιτροπή ενέκρινε ένα προσωρινό πλαίσιο που καθορίζει τις δυνατότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη μέλη βάσει των υφιστάμενων κανόνων για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.
Η Επιτροπή γνωρίζει τον αυξημένο κίνδυνο εγκληματικής διείσδυσης στην νόμιμη οικονομία λόγω της πανδημίας COVID-19. Όπως αναφέρεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια, πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή για τα παράνομα χρήματα. Το πάγωμα και η δήμευση των εσόδων του εγκλήματος είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης της Μαφίας σε νομικούς τομείς όπως ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός τομέας.
Η προσέγγιση της ΕΕ θα καθοριστεί στο προσεχές θεματολόγιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος που προβλέπεται στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής του 2021.
Η ΕΕ έχει εναρμονίσει τη νομοθεσία για τη δήμευση και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων μέσω της οδηγίας 2014/42 / ΕΕ και, όπως προβλέπεται επίσης στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής του 2021, θα αναλύσει εάν χρειάζονται περαιτέρω κανόνες.
Επιπλέον, το Σχέδιο Δράσης του Μαΐου 2020 αναλύει λεπτομερώς τις επιλογές για την ενίσχυση του πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η κρίση COVID-19 δεν θα γίνει λεωφόρος για την απόκρυψη κερδών εγκλήματος.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr