Οπως «ομολογείται», η Οδηγία 2011/36 / ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, που έπρεπε να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο των χωρών-μελών από το ...2013, παραμένει μέχρι σήμερα ανεφάρμοστη.!
Αναφέρεται δε, συγκεκριμένα ότι:
- Η Οδηγία 2011/36 / ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων της, που επρόκειτο να είναι το κύριο νομοθετικό εργαλείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, επρεπε να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως το 2013 αλλά, ορισμένα εμπόδια στην πλήρη εφαρμογή της παραμένουν ανυπέρβλητα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την έγκρισή της.!
Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται η πρόσφατη προειδοποίηση της Γιουροπόλ, ότι είναι ορατός ο κίνδυνος αύξησης της εμπορίας ανθρώπων και ιδιαίτερα στον τομέα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των θυμάτων καθώς και ότι, σ’ αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά η πανδημία του κορονοϊού.
Αναφερόμενο στο Ιστορικό, το εν λόγω έγγραφο, σημειώνει ότι:
-Η εμπορία ανθρώπων (THB) είναι ένα σοβαρό έγκλημα, που οφείλεται στο κέρδος και διαπράττεται από το οργανωμένο έγκλημα. Είναι μια σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων που προκαλεί όχι μόνο μακροπρόθεσμη βλάβη στα θύματα, αλλά και σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος για την κοινωνία.
Η πραγματική έκταση αυτού του φαινόμενου στην ΕΕ είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς πολλά θύματα δεν εντοπίζονται, παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης της συλλογής δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.
Την περίοδο 2017-2018, γυναίκες και κορίτσια αντιπροσώπευαν το 72% όλων των εγγεγραμμένων θυμάτων ενώ, το 70% των εμπόρων και διακινητών ήταν άνδρες.
Πιο πρόσφατα, η κρίση Covid-19 συνέβαλε στον αυξημένο κίνδυνο εμπορίας ανθρώπων, επιδεινώνοντας τις ανισότητες - μία από τις βασικές αιτίες της THB - και καθιστώντας πιο δύσκολη την αναγνώριση και τη βοήθεια των θυμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπόλ προειδοποιεί για ένα ενδεχόμενο αύξηση της ζήτησης για εργασία και σεξουαλική εκμετάλλευση και στην εμπορία θυμάτων εντός της ΕΕ, και επισημαίνει το ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών στη διεύρυνση της ικανότητας των εγκληματιών να στρατολογούν και να ελέγχουν τα θύματα.
Η οδηγία, που δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη, θέσπιζε ένα νομικό και πολιτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της THB σε επίπεδο ΕΕ, με έμφαση στην ποινική δίωξη, πρόληψη και προστασία των θυμάτων.
Η Οδηγία απαιτεί από την Κομισιόν να υποβάλει έκθεση, σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον αγώνα κατά της THB κάθε δύο χρόνια και μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί τρεις εκθέσεις, που απεικονίζουν΄την όλη κατάσταση.
Η έκθεση 2020 δείχνει ότι η εμπορία ανθρώπων δεν έχει μειωθεί, αλλά έχει εξελιχθεί εντός της ΕΕ προκαλώντας νέους κινδύνους.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr