Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει, από την ήξεις-αφίξεις απάντηση, που έδωσε η Επίτροπος Johansson, στον Σλοβάκο ευρωβουλευτή της Ομάδας των Σοσιαλιστών Robert Hajšel, σχετικά με το κατά πόσον είναι δυνατή η αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν, μεσούσης της πανδημίας.
Στην ερώτηση του ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι
-Η επιστροφή σε έναν πλήρως λειτουργικό χώρο Σένγκεν είναι εξαιρετικά σημαντική και αν δεν αποκαταστήσουμε την ακεραιότητα του Σένγκεν, θα θέσουμε σε κίνδυνο σοβαρά το ευρωπαϊκό σχέδιο.
-Μερικά κράτη αποφάσισαν να άρουν τους περιορισμούς νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία της Κομισιόν και μάλιστα έδωσαν προτεραιότητα στην άρση των αποκατασταθέντων ελέγχων σε ορισμένα σύνορα έναντι άλλων.
-Ωστόσο, η άρση των περιορισμών δεν σημαίνει ότι το Σένγκεν έχει αναβιώσει πλήρως. Στο ψήφισμα του Κοινοβουλίου της 19ης Ιουνίου 2020 , οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα πολυάριθμα εμπόδια που αντιμετώπισαν πολλοί διασυνοριακοί εργαζόμενοι εντός του χώρου Σένγκεν από το ξέσπασμα της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης σαφών και διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με τους περιορισμούς που ισχύουν για αυτούς κατά τη διέλευση των συνόρων .
Στο ερώτημα του, τι κάνει η Κομισιόν, για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών και εργαζομένων εντός του χώρου Σένγκεν, η απάντηση της Επιτρόπου δεν ήταν καθόλου ελπιδοφόρα.
Απάντηση της κας Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (6.11.2020)
Στις 13 Μαΐου 2020, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία πρότεινε μια σταδιακή προσέγγιση για την άρση των περιορισμών ταξιδιού και των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.
Ακολούθησε στις 11 Ιουνίου 2020 μία ανακοίνωση, στην οποία η Επιτροπή έντονα ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν τη διαδικασία άρσης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου 2020.
Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να άρει τους περιορισμούς του για μετακίνηση από και προς άλλο κράτος μέλος, αυτό πρέπει να ισχύει, χωρίς διακρίσεις, σε όλους τους πολίτες της ΕΕ και σε όλους τους κατοίκους αυτού του κράτους μέλους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και πρέπει να εφαρμόζεται σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.
Η προσέγγιση για την άρση των περιορισμών πρέπει να είναι ευέλικτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επαναφοράς ορισμένων μέτρων εάν η επιδημιολογική κατάσταση το απαιτεί.
Από αυτή την άποψη, τυχόν περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ θα πρέπει μόνο να χρησιμοποιούνται όπου είναι απολύτως απαραίτητο και να συντονίζονται, να είναι αναλογικοί και να μην εισάγουν διακρίσεις.
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση σύστασης του Συμβουλίου, για μια συντονισμένη προσέγγιση στον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας ως απάντηση στο Covid-19 που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 13 Οκτωβρίου 2020.
Πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, για περιορισμούς ταξιδιών, εάν ξανασυμβούν παρόμοιες καταστάσεις.
Η Κομισιόν εξετάζει, επί του παρόντος εξετάζει, εάν ενδέχεται να απαιτηθούν νομοθετικές αλλαγές στο καθεστώς της Συμφωνίας Σένγκεν».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr