Ωστόσο, πλέον με ενεργό ρόλο λόγω των μνημονίων και της δανειοδότησης της Ελλάδας μέσω ESM, της σχετικής εκχώρησης χώρου από Βρετανούς και Αμερικανούς, αλλά και της συντήρησης διαύλων με την Τουρκία, φιλοδοξεί να «κλειδώσει» παρουσία σε μια ζωτική για τις παγκόσμιες ισορροπίες περιοχής όπου ήδη δηλώνου παρούσες η Ρωσία (Συρία, Λιβύη) και η Κίνα (One belt One Road – λιμάνι Πειραιά).
Στο φόντο αυτό ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάληψης της ηγεσίας της αποστολής «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκή Ένωσης από τη Γερμανία με τη φρεγάτα «Αμβούργο». Στα ανοικτά της Λιβύης θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη Γαλλική «οργή» για την προσπάθεια επέκτασης στη Μεσόγειο της Τουρκίας, της Ρωσικής ανάμιξης στη Λιβύη, της εύθραυστης ελληνοτουρκικής ισορροπίας αλλά και της «παραδοσιακής» δυσπιστίας των Αμερικανών έναντι της Γερμανικής αμυντικής πολιτικής. Το πώς θα κινηθεί αναμένεται, δε, να επηρεάσει και τις εξελίξεις στο μέτωπο των προσπαθειών που καταβάλλει το Βερολίνο να φέρει στο ίδιο τραπέζι συζητήσεων για ένα μεγάλο «πακέτο θεμάτων» Ελλάδα και Τουρκία, κάτι ιδιαίτερα επίφοβο πάντως για την Αθήνα. Ενδεικτική η ανακοίνωση, όπως της μεταφέρει το ΑΠΕ, του καπετάνιου της φρεγάτας, Γιαν Φίτσεν, εν όψει της επικείμενης αποστολής της.
«Αποπλέει αύριο Τρίτη στις 10 το πρωί από το λιμάνι του γερμανικού πολεμικού ναυτικού Βίλελμσχάφεν η φρεγάτα "Αμβούργο" για την Α. Μεσόγειο όπου θα παραμείνει σχεδόν πέντε μήνες. Εκεί θα αναλάβει την διοίκηση της αποστολής "Ειρήνη" της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Μέχρι στιγμής, το γερμανικό ναυτικό είχε συμμετάσχει με ένα αεροσκάφος εναέριας ναυτικής περιπολίας του τύπου P3-C Orion. Το "Αμβούργο" είναι το πρώτο πλοίο του γερμανικού ναυτικού το οποίο συμμετέχει στην αποστολή "Ειρήνη" για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Βρισκόμαστε προ μιας αποστολής, η οποία μας θέτει μπροστά σε άγνωστες προκλήσεις για το πλοίο και το πλήρωμα από πολλές απόψεις. Η φρεγάτα "Αμβούργο" θα είναι η πρώτη γερμανική ναυτιλιακή μονάδα στην επιχείρηση "Ειρήνη" και θα πρέπει ασφαλώς να κάνει πρωτοποριακή δουλειά σε διάφορους τομείς σε δύσκολα πολιτικά και επιχειρησιακά ζητήματα. Παρά τις όποιες δυσκολίες στην προετοιμασία των επιχειρήσεων, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην επιχείρηση», τόνισε ο διοικητής, ο καπετάνιος της φρεγάτας, Γιαν Φίτσεν, εν όψει της επικείμενης αποστολής της.
Στη Μεσόγειο, το κύριο καθήκον της φρεγάτας, της κατηγορίας F124, θα είναι να συμβάλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων από τη Λιβύη. Κάτι που αφορά άμεσα την Ελλάδα καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο εμπορικών τάνκερ στον κόσμο, ενώ ήδη πολλές επίσημες εξαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη γίνονται μέσω ελληνικών εταιριών.
Το πλοίο και το πλήρωμα θα συνδράμουν επίσης στη βελτίωση των δυνατοτήτων της ακτοφυλακής και του ναυτικού της Λιβύης. Επιπλέον, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην παρεμπόδιση των δικτύων των διακινητών μεταναστών- προσφύγων στην κεντρική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ, το γερμανικό Ναυτικό έχει συνολικά τρεις φρεγάτες της ίδιας κατηγορίας με τη φρεγάτα «Αμβούργο». Έχουν σχεδιαστεί ως σκάφη πολλαπλών χρήσεων για παροχή προστασίας άλλων πλοίων και θαλάσσιο έλεγχο. Το βασικό τους χαρακτηριστικό της είναι η αεροπορική άμυνα: Με το ραντάρ SMART-L, μπορεί να παρακολουθεί τον εναέριο χώρο σε ολόκληρη τη Βόρεια Θάλασσα (εμβέλεια άνω των 400 χλμ.). Το ραντάρ αυτό μπορεί να εντοπίσει περισσότερους από 1.000 στόχους ταυτόχρονα. Αν προκύψει ανάγκη, οι αντιαεροπορικοί πύραυλοί του έχουν εμβέλεια πάνω από 160 χιλιόμετρα.
Όλοι οι αισθητήρες και τα όπλα που βρίσκονται επί του σκάφους είναι βελτιστοποιημένα για αυτό το κύριο καθήκον της αντι-αεροπορικής άμυνας. Η καρδιά του υπολογιστή της φρεγάτας είναι το σύστημα εντολών και ελέγχου με ισχυρή υπολογιστική ισχύ. Επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα από τα ραντάρ και τους άλλους αισθητήρες, καθώς και τις πληροφορίες που παρέχουν τα συμμαχικά πλοία. Με αυτές τις δυνατότητες, οι φρεγάτες της κατηγορίας αυτές είχαν ενσωματωθεί ήδη αρκετές φορές στις ομάδες μάχης αεροσκαφών του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών στον Βόρειο Ατλαντικό.
Χάρη στο καλό σύστημα επικοινωνίας και με δορυφορικές συνδέσεις είναι επίσης σε θέση να καθοδηγεί ταυτόχρονα πολλά άλλα πολεμικά πλοία. Τα ελικόπτερά του χρησιμοποιούνται για καταδίωξη υποβρυχίων σε μεγάλες αποστάσεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr