Η μελέτη βασίζεται στα στοιχεία υπερβάλλουσας θνησιμότητας, δηλαδή στον αριθμό των παραπάνω θανάτων στη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Σύμφωνα με τους FT, η Βρετανία κατέγραψε 59.537 θανάτους περισσότερους από τους συνήθεις κατά το διάστημα μετά τις 20 Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο κορονοϊός συνολικά στη χώρα σκότωσε άμεσα ή έμμεσα 891 ανθρώπους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ακολουθούν κατά σειρά σε υπερβάλλοντες θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία. Ο απόλυτος αριθμός των επιπρόσθετων θανάτων στη Βρετανία εν μέσω πανδημίας είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.
Η ανάλυση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, βασίστηκε σε στοιχεία των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών των 19 χωρών (μεταξύ των οποίων όλες οι ευρωπαϊκές που επλήγησαν άσχημα από την πανδημία), για τις οποίες ήταν δυνατό να γίνουν αξιόπιστες συγκρίσεις. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα υπολογίζεται αν από τον συνολικό αριθμό θανάτων στη διάρκεια μιας περιόδου αφαιρεθεί ο μέσος αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν την ίδια περίοδο κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Οι υπερβάλλοντες θάνατοι αναγνωρίζονται διεθνώς ως ο καλύτερος τρόπος σύγκρισης της επίδοσης των χωρών στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα αντικατοπτρίζει τόσο όσους πέθαναν άμεσα εξαιτίας του κορωνοϊού, όσο και όσους πέθαναν έμμεσα, επειδή π.χ. δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να εισαχθούν σε νοσοκομείο για άλλη πάθηση, με συνέπεια να πεθάνουν τελικά.
Η ανάλυση των Financial Times δείχνει ότι ο χρόνος επιβολής των περιοριστικών μέτρων (lockdown) ήταν ο καθοριστικός παράγων για τον αριθμό των έξτρα θανάτων. Όσο νωρίτερα μια χώρα αντέδρασε (π.χ. Γερμανία ή Νορβηγία), τόσο μικρότερη ήταν η υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Όποια χώρα άργησε (π.χ. Βρετανία), πλήρωσε το τίμημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr