Κάνοντας μία αναδρομή στο 70χρονο παρελθόν της, τόσον η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić όσον και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού ο Rik Daems, δεν προσπάθησαν να κρύψουν αυτή την αγωνία, σε δηλώσεις τους, μ’ αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.
Η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε ότι, «σε θεσμικό επίπεδο, προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό, κατάλληλο και με τα μέσα μας για να βοηθήσουμε την Ευρώπη να ανακάμψει», υπονοώντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία σοβαρή κρίση.
Όσον αφορά το Coronavirus, συμμεριζόμαστε την πεποίθηση ότι οι απαντήσεις στα προβλήματά μας πρέπει να στηρίζονται στις θεμελιώδεις αξίες μας: τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τόνισε, εκφράζοντας την δεδηλωμένη αγωνία της ότι, στο όνομα της άμυνας κατά της πανδημίας, έχουν τεθεί στο περιθώριο, δημοκρατικές διαδικασίες και ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν μπορούσε παρά να υπενθυμίσει ότι, «αυτή η Ημέρα της Ευρώπης πραγματοποιείται επίσης σε μια σημαντική επέτειο και για τους δύο οργανισμούς μας», τονίζοντας ότι 9η Μαΐου σηματοδοτεί την 70η επέτειο της Διακήρυξης Schuman, για την δημιουργία της ΕΕ και στις 5 Μαΐου, το Συμβούλιο της Ευρώπης γιορτάζει την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου και τη δημιουργία του , καθώς και τα 70 χρόνια που έχουν περάσει από την έναρξη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Έτσι, κατέληξε στη δήλωση της, σε αυτήν την Ημέρα της Ευρώπης, «θα προβληματιστώ όχι μόνο για τα βαθιά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και για την κοινή μας κληρονομιά, τις κοινές αξίες και την κοινή αποφασιστικότητα να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση και να συνεργαστώ για μεγαλύτερη δύναμη και ενότητα στα επόμενα χρόνια ».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Rik Daems, θεώρησε χρέος του να υπενθυμίσει ότι, «το Συμβούλιο της Ευρώπης γεννήθηκε στις στάχτες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, χάρη σε γενναίους ανθρώπους που, με πνεύμα θυσίας, αντιστάθηκαν στην τυραννία και την καταπίεση για να επιβεβαιώσουν τις αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».
«Αυτές οι αξίες κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της 70ης επετείου που γιορτάζουμε φέτος. Σε περιόδους κρίσης και ηθικής αναταραχής, βοήθησαν τους Ευρωπαίους να ξεπεράσουν εμπόδια που φαινόταν ανυπέρβλητα και να οικοδομήσουν νομικά και πολιτικά εργαλεία και θεσμούς που έκαναν το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι πιο δίκαιο, πλουραλιστικό, μοντέρνο και συνεκτικό », υπογράμμισε.
«Η πανδημία COVID-19 δοκιμάζει, με άνευ προηγουμένου τρόπο, καθένα από εμάς μεμονωμένα, καθώς και τους θεσμούς και τις οικονομίες μας. Επομένως, το Συμβούλιο της Ευρώπης 47 πρέπει - στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ενότητας - να αναλάβει τις ευθύνες του για την προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αυτά είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών προσπαθειών και δεν μπορούν να εξαφανιστούν από την πανδημία. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν είναι ένα κομμάτι χαρτιού.» είπε.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr